Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне утре от 10.30 часа

...
Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне утре от 10.30 часа
Коментари Харесай

Мая Манолова ще разговаря с българи от чужбина за избирателни права и Брекзит

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне на следващия ден от 10.30 часа с български жители от чужбина, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Срещата ще бъде в постройката на институцията на омбудсмана, а по време на полемиката ще бъде осъществена и видеовръзка с наши сънародници зад граница. Разговорът е предизвикан от петиция, подписана от над 150 българи от целия свят, членове на изборни секции, които са потърсили подпомагане от Мая Манолова да отбрани техните изборни права. Те упорстват да продължи без спиране поетапното въвеждане на електронно отдалечено гласоподаване посредством създаване на пилотна система и осъществяване на опити на действителни избори, само че с необвързващ резултат, още през 2019 година Според тях за задачата е значимо да бъдат употребявани съвременни, практични и с висока степен на сигурност софтуерни решения, използвани за българските условия и леснодостъпни за гласоподавателите.

Българите, подписали петицията, са обезпокоени и от обстоятелството, че неразбираемият статут на Англия, подбуден от Брекзит, ще засегне към този момент добити и упражнявани права, като ги лиши от опцията да гласоподават на идните евроизбори. В настоящия Изборен кодекс е регламентирано условие за уседналост през последните три месеца в България или друга страна членка на Европейски Съюз. Освен това в страните, които не са членки на Европейски Съюз, не могат да бъдат откривани изборни секции отвън дипломатическите и консулските представителства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР