Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на парламента в спешен порядък

...
Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на парламента в спешен порядък
Коментари Харесай

Манолова иска вечен мораториум върху добива в земеделски земи

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на Народното събрание в незабавен порядък промени в Закона за запазване на земеделските земи, които изрично да забранят изследването и добива на петрол, газ и подземни благосъстояния в плодородните аграрни земи на България. Това разгласи Мая Манолова при визитата си през днешния ден в Община Генерал Тошево. Тя беше там по покана на инициативния комитет " Против добива на газ в Община Генерал Тошево ". На срещата с жителите взе участие и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, както и специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна.

" От диалозите ми с хора, които срещнах на улицата и от разискването, което одеве завърши, аз съм безусловно наясно, че газ в Генерал Тошево няма да се добива. Важно е да са го разбрали и институциите. Бяха изтъкнати големи пропуски в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, има подозрения и терзания, преди всичко за водата на Добруджа, за почвите на Добруджа, за растителните типове, за " Натура 2000 ", за земеделието, за пчеларството. Хората са безусловно прави да се тормозят, тъй като въпросителните са доста и това буди тяхната основателна паника ", безапелационна бе омбудсманът.

Според Манолова са нужни спомагателни мнения от всички виновни институции, като Министерството на енергетиката, Басейнова дирекция, Министерството на здравеопазването, преди да бъде взето крайното решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна дали да се позволи или не рандеман на газ в района. " Тези спомагателни мнения са нужни като още по-категоричен мотив при положение, че се пристъпи към отвод за издаване на позволение за рандеман, тъй че никой да няма съображение да съди страната за пропуснати изгоди ", заключи омбудсманът.

Тя добави още, че ще изиска управляващите да се съобразят на 100% с резултатите от идния референдум на 17 декември 2017 година, в който хората ще се произнесат дали са съгласни в региона им да има изследвания и рандеман на природен газ.

Омбудсманът ще упорства и за промени в наредбата, гарантираща публичните разисквания, с цел да има по-дълги периоди и благоприятни условия, в които да се чуе действително мнението на жителите. " Ще упорствам да не бъдат признати на второ четене и измененията в Административнопроцесуалния кодекс, тъй като там има планувано увеличение на правосъдните такси. Те ще се пресмятат върху материалния интерес. И в съответния случай, минималната такса, която ще би трябвало да се заплати, в случай че обжалвате крайния акт, е в размер на 4 500 лева, което действително е затруднение на достъпа до съд за доста български жители ", обърна се Манолова към присъстващите над 100 жители на срещата.

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков поддържа казаното от омбудсмана и уточни, че е необходим повсеместен разбор и спомагателни мнения от виновните институции, в това число и експертиза отхидрогеолози.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР