Омбудсманът Мая Манолова се срещна в институцията с протестиращи земеделци

...
Омбудсманът Мая Манолова се срещна в институцията с протестиращи земеделци
Коментари Харесай

Собственици на земи алармират за скандални схеми в Монтанско

Омбудсманът Мая Манолова се срещна в институцията с протестиращи земеделци от Монтана – производители и притежатели на земя, които я сезираха с тъжба, подписана от близо 160 души. Хората упорстват за нейната незабавна интервенция за секване на порочна скица, в която терени от най-плодородната земя в Община Вълчедръм са отдадени по едно и също време на четири компании, чиито шефове и съдружници подписват между тях контракти, без да са притежатели на парцелите.

Измами с евросубсидии или " бели петна " в земеделието

Става въпрос за недобросъвестни лица, които подписват контракти за наем на земите, със период от 3 години, с нотариално заверени подписи и ги записват в службата по вписванията, без да са упълномощени от притежателите да ръководят парцелите им, сигнализират хората.

„ Проблемът ескалира при започване на август и не визира единствено Северозападна България – Монтана, Видин, Враца, Белоградчик, а и Русе, Бургас “, споделиха земеделците. Според тях за порочната процедура способства и малка врата в Закона за арендата в земеделието /ЗАЗ/, появила се след направена смяна, безусловно в последния ден от работата на 43-ото Народно заседание, а точно отпадането на условието за показване на схема за парцелите при регистрирането на контракт за аренда в службата по вписванията, която потвърждава собствеността.
 Собственици на земи сигнализират за скандални схеми в Монтанско БГНЕС
Институцията на омбудсмана извърши инспекция в Общинската работа по земеделие – Вълчедръм и в Областната дирекция „ Земеделие “ – Монтана, откъдето потвърдиха, че показаните за регистрация контракти за наем не са подписани със притежателите. Манолова изпрати рекомендация до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в която упорства да се ускори контролът на страната и да се правят инспекции. Според институцията на омбудсмана, договорите за прилагане на земеделска земя, подписани от притежателите, би трябвало да се зачитат с преимущество.

Земеделските производители и притежатели на земя показаха терзание, че посредством „ лъжливите “ контракти за наем върху земите им се дава право на недобросъвестни ползватели да обработват и засяват парцелите, както и да получават евросубсидии. Те подчертаха, че работата им ще бъде съществено възпрепятствана, тъй като от 1 октомври 2017 година стартира новата стопанска година.

Манолова се ангажира да предложи и промени в нормативната уредба на използването на земеделските земи, гарантиращи правата на притежателите. Тя ще се обърне и към Нотариалната камара на Република България с предложение да се ревизира собствеността при удостоверяване на подписите на договорите за наем и аренда на аграрни земи.

„ Става въпрос за скица на компании, които работят огромно в редица области на страната, с цел да получат евросубсидии “, безапелационна е Манолова. Според нея е належащо незабавно предприемане на ограничения за гарантиране неприкосновеността на частната благосъстоятелност и отбраната особения статут на земеделската земя, според Конституцията на Република България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР