Омбудсманът Мая Манолова се срещна с шефа на енергийното дружество

...
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с шефа на енергийното дружество
Коментари Харесай

Мая Манолова: ​Високите сметки за март кредитират безлихвено Топлофикация

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с шефа на енергийното сдружение поради двойния скок на сметките за парното за предишния месец, оповестиха от пресслужбата на публичния бранител.

София
 © Архив / Българска телеграфна агенция
Повод за срещата на Мая Манолова с изпълнителния шеф на " Топлофикация София " ЕАД Сашо Чакалски съответно са жалбите и сигналите до институцията на омбудсмана за доста високи сметки за отопление за март спрямо по-студените два предишни месеца, когато сметките са били доста по-ниски. Има случаи, в които нарастването е двойно.

По време на срещата се установи, че по публична информация междинното нарастване за битовите консуматори за март 2018 година по отношение на март 2017 година е с близо 60 на 100. Това се дължи главно на две аргументи. От една страна нарастването на цената на топлинната сила с над 24 на 100, /одобрена от КЕВР/, макар гражданските митинги от април 2017 година, и от друга - наредбите на Наредбата за топлоснабдяването. В същото време от " Топлофикация " считат, че няма проблеми с нормативната уредба.

Според омбудсмана сдружението би трябвало да показва проблемите, произлизащи от използването на Наредбата за топлоснабдяването и навреме да алармира Министерство на енергетиката. Нужно е да демонстрира по-голяма интензивност, когато са ощетени жителите, какъвто е казусът с прогнозните сметки.

В случая с мартенските планирани сметки клиентите на топлофикационните сдружения безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат подготвени през юли, а едвам през август хората ще могат да си получат надвзетите суми.

На срещата омбудсманът е поискала за следващ път от " Топлофикация София " ЕАД да осведомят по явен и понятен за хората метод по какъв начин са образувани високите сметки. Освен това тя е настояла във фактурите, на обособен ред, сдружението да показва и количеството топлинна сила за сградна апаратура и цената ѝ, каквото е и условието на член 30, алинея 3, т. 13 от Общите им условия, утвърдени от КЕВР.

По мотив високите сметки за март 2018 година и Решението на Върховен административен съд от април т.г., с което се анулира формулата, призната в т. 6.1.1 от Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в сгради-етажна благосъстоятелност, омбудсманът е изпратила писмо до министъра на енергетиката. В него Манолова за следващ път е поискала да се организира необятна социална полемика с присъединяване на способените държавни институции, в това число и омбудсмана, както и цивилен организации, за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и на Наредбата за топлоснабдянатето, в отбрана правата и ползите на потребителите на топлинна сила.
Мая Манолова е подчертала, че напълно споделя претекстовете на правосъдния акт, с който се анулира формулата за пресмятане на сградната апаратура.

На срещата е разискван и фактът, че омбудсманът не е получила желаната от нея информация защо " Топлофикация София " харчи юрисконсултските възнаграждения, поради които сметките на длъжниците набъбваха в пъти и, вследствие на което, публичният бранител осъди сдружението на две инстанции.
 Готвят законови промени по проблема Готвят законови промени по проблема "сградна апаратура "
Тричленен състав на Върховния административен съд анулира формулата за дялово систематизиране на сметките за парно. Решението не е дефинитивно и може да...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР