Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращи над 200 шивачки,

...
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращи над 200 шивачки,
Коментари Харесай

Мая Манолова се срещна с протестиращи шивачки

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращи над 200 шивачки, оставени без заплати от работодателя си, австрийска компания.
Служителите на предприятието, основано в Индустриална зона Раковски, са били неприятно сюрпризирани след почивката за великденските празници.

В първия работен ден са им връчени вести за разкриване на процедура по неплатежоспособност и закриване на активността, в което се показва, че те са в заплатен престой до второ разпореждане.

Шивачките не са получили заплата и половина.

Омбудсманът Мая Манолова ги посъветва да не се съгласяват на препоръчаното им преустановяване на трудовото правно отношение по взаимно единодушие, тъй като това ще ги лиши от опцията да получават обезщетение за безработица от Бюрото по труда. Тя ги посъветва още да изчакат да се натрупат две цялостни заплати, което ще даде опция да си получат дължимото от Фонда за гарантиране на вземания на служащи при банкрут на дружество, според последните законодателни промени при такива обстановки.

Фирмата е работила повече от 10 години, всичко е било тъкмо, няма друго нарушаване с изключение на до момента - неплащане на заплатите за март, показаха от екипа на Мая Манолова. От Инспекцията по труда ще се свържат с представителя на компанията с цел да бъде формиран акт за неплащане на заплатите, наставление да го създадат в избран период. Ако не бъде изпълнено, ще бъдат наложени административни ограничения, според Кодекса на труда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР