Омбудсманът Мая Манолова организира дискусия за проблемите на българите във

...
Омбудсманът Мая Манолова организира дискусия за проблемите на българите във
Коментари Харесай

Никой от правителството не дойде на форума на Мая Манолова за Брекзит и проблемите на българите

Омбудсманът Мая Манолова провежда полемика за проблемите на българите във Англия след Брекзит.

Форумът се организира по гледище на нашите сънародници поради паниките им, че възможното овакантяване на страната на Европейски Съюз без договорка ще засегне към този момент добити права.
В началото на разискването Манолова изброи участниците и акцентира, че не е пристигнал нито един представител на държавното управление.

На срещата са поканени български жители, живеещи и работещи във Англия.

" Дискусия в институцията на омбудсмана, предизвикана по гледище на нашите сънародници поради паниките им по отношение на възможен Брекзит без договорка. Те са обезпокоени от обстоятелството, че неразбираемият статут на Англия, подбуден от Брекзит, ще засегне към този момент добити и упражнявани права.
Основните провокации съгласно българите, които ме сезираха, са свързани с придобиването на новия им имиграционен статут след Брекзит и затруднената обществена интеграция ", написа във фейсбук Мая Манолова.

От 280 000 български жители във Англия, едвам 45 000 български жители са придобили имиграционен статут към днешна дата, заяви Мая Манолова, представена от Новини.бг.

Срокът за придобиването на имиграционен статут след Брекзит е до 31 декември 2020 година, само че дали това ще бъде дефинитивно възприето като краен период, занапред следва да се види.

Притеснението за омбудсмана е, че при вероятно овакантяване на Англия без съглашение, ще бъдат съществено застрашени правата на хората от други страни в Обединеното кралство. Нейните терзания са свързани и с българските жители, които не са придобили имиграционен статут и не са почнали процедурата по подобен.

По думите на Манолова голям проблем е и съществуващата неизясненост по какъв начин сънародниците ни в Англия ще могат да упражняват своите права, а също по този начин и изключителната трудност на административната процедура за придобиването на подобен статут.

" Една институция не може да се оправи сама и ще бъде належащо взаимоотношението сред всички страни ", сподели Манолова.

Нишан Джингозян, създател на Българския център за обществена интеграция и просвета в Лондон, чиновник на лондонското кметство Брент и член на работна група, образувана от външното министерство на Англия, която създава тактика за работа с жителите на Европейски Съюз след Брекзит, е измежду участниците в полемиката.

По думите му над 300 000 българи живеят във Англия. Политическите водачи в България би трябвало съществено да се замислят да разработят тактика за работа с огромните общности българи, живеещи отвън страната, сподели Джингозян.
Предизвикателствата пред българската общественост във Великобританция са затруднена интеграция и придобиването на новия статут на уседналост, сподели Джингозян.

Статутът на уседналост при липсва на договорка няма да може да подсигурява права, които изискват реципрочни дейности от двете страни, акцентира той.

По думите му за статута се кандидаства посредством мобилно приложение. Проблемът пред българските жители е липса на задоволително информация за периоди за кандидатстване, езикова преграда, цифрови умения.
Той акцентира, че липсва осведомителна капмания в България, а хората в чужбина наблюдават българските медиите.

Липсва задоволително връзка с българските институции, съобщи Джингозян, като благодари на омбудсмана Мая Манолова за нейната ангажираност.
Защо няма български консулства в Шотландия и Ирландия, попита Нишан Джингозян.
Той настоя за народен представител, който да дава отговор за българската общественост в чужбина.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР