Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще се срещне със заместник-главния

...
Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще се срещне със заместник-главния
Коментари Харесай

Омбудсманът дава на прокурор поскъпването на тока и парното

Омбудсманът Мая Манолова разгласи, че ще се срещне със заместник-главния прокурор и началник на Върховна административната прокуратура Ася Петрова поради решенията на Комисията за водно и енергийно контролиране (КЕВР за повишаване на тока и парното от 1 юли, което междинна за страната ще е надлежно с 2.03%, и със 7.33 на 100.%.

Националният публичен бранител е недоволна от това, че регулаторът не отразява правилно придвижването на цените на природния газ в цените за тока и топлинната сила. Конкретният претекст е, че поевтиняването на синьото гориво през октомври 2017 година със 7.29 на 100 не е отразено в цената на парното. По разпоредба регулаторът фактически при смяна на цената на природния газ с над 5 % - без значение дали надолу или нагоре, би трябвало да я отрази в цената на топлинната сила. Често обаче – както и в съответния случай, при леко надвишаване на тази граница и когато това е по време на отоплителния сезон регулаторът не отразява корекцията при газа в цените за парното с обяснението, че по-късно почиства всички натрупвания на разликите в цените.

Манолова обаче счита, че това не е вярно.

" КЕВР продължава своята обичана процедура да поправя цените на парното и тока единствено, когато посоката е нарастване, само че когато цената на природния газ се понижава, няма надлежно понижаване на цените на тези услуги от първа нужда от българските жители “, показва Манолова в известие до медиите.

По думите ѝ по време на разискването за повишение цените на парното и ел. силата не е било ясно какво ще бъде нарастването на цената на природния газ, както и че то е било извършено официално.

" Сезирали сме и Конституционния съд, атакувайки текста, който не дава право на жителите да апелират сходни решения, които касаят бюджета на техните семейства. Единствената опция, която остава за правна реакция, е през прокуратурата, която в случай че откри задоволително учредения, може да стачкува тези решения на КЕВР “, уточни още Манолова.

Атака против повишаването на газа, парното и тока предприе и Българска социалистическа партия, която в неделя при финалното оповестяване на цените на електрическата и топлинната сила провежда митинг пред постройката на регулатора. В четвъртък пък водачът на социалистите Корнелия Нинова разгласи, че внася в Народното събрание искане за премахване на ръководителя на КЕВР Иван Иванов и го дава на прокурор поради това, че комисията не е разгледала импортирана подписка от левицата за прекъсване на договорката за продажбата на активите на ЧЕЗ на пазарджишката компания " Инерком ". Иванов тогава отвърна, че подписката не е аршин за преустановяване на договорката и такива не са създадени от Народното събрание или енергийното ведомство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР