Омбудсманът Мая Манолова не беше допусната да участва в днешното

...
Омбудсманът Мая Манолова не беше допусната да участва в днешното
Коментари Харесай

Мая Манолова беше изгонена от заседание на Тристранния съвет

Омбудсманът Мая Манолова не беше позволена да взе участие в днешното съвещание на Националния тристранен съвет. Манолова по устав не е член на Съвета и нито синдикатите, нито бизнесът припознаха нейното наличие, с цел да остане тя в залата и да взе участие в полемиките, отбелязва БНР.

Социалните сътрудници разискват промени в наредбата за ТЕЛК и промени в Кодекса за общественото обезпечаване, свързани с пенсионирането на миньорите.

" Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от съвещание на Тристранния съвет ", се споделя в разпратена до медиите позиция на Българска социалистическа партия. " Ролята на публичния бранител е да отстоява правата на индивида. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по наличие на омбудсмана на съвещанието е неплатежоспособен и е опит за следващо непрозрачно взимане на решения ", се показва в текста. От Българска социалистическа партия напомнят, че техни депутати са се срещали в петък с миньори и поддържат измененията за пенсионирането им.

Целта на обсъжданите промени в наредбата за здравната експертиза е да се преодолее субективната оценка при установяване типа и степента на увреждане. Предлага се да отпаднат диапазоните при оценяването на съответно заболяване. В експертното решение, с изключение на водещото заболяване или увреждане, ще се записват и всички налични. С други предлагани промени ще се даде опция комисии ТЕЛК да се разкрият и в дребни обитаеми места, като се редуцира срокът за оценяване. ТЕЛК да може да се произнася и за нужните помощни средства и медицински произведения, без за това да е належащо решение на друга лекарска комисия, както е в този момент.

С предлаганите промени ще се улесни окомплектоването на ТЕЛК-овете със експерти по обособените профили на болесттите. Лекарите, упражняващи здравна активност, също ще могат да вземат участие в комисиите.

Премахва се условието те да работят в комисията на цялостен работен ден, като в същото време ще се дефинират и аварийни членове. Така шефовете на лечебните заведения, към които има ТЕЛК, също ще могат да имат по-голям избор от експерти.

Очаква се след измененията да се разкрият комисии по освидетелстване и в по-малки обитаеми места и лечебни заведения и да се улесни достъпът на хората, като се съкратят периодите за приемане на решенията.

Друга основна смяна ще даде опция произнасянето да е главно по документи и единствено при нужда да се прави клиничен обзор и да се желаят спомагателни проучвания и съвещания със експерти. Ще се анулира и доскорошен текст, че освидетелстване на лица могат да желаят застрахователи и застраховани лица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР