Омбудсманът Мая Манолова критикува остро пред NOVA неяснотите в идеите

...
Омбудсманът Мая Манолова критикува остро пред NOVA неяснотите в идеите
Коментари Харесай

Манолова за идеята да се съберат повече пари за сметка на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова подлага на критика остро пред NOVA неяснотите в концепциите за здравна промяна и високите сметки за вода в България.

„ Аз, като омбудсман, който пази правата на жителите в опазването на здравето не виждам никаква поръчка за промени в тази част, в връзките доктор - пациент, във връзка с лимитите, на цените на клиничните пътеки, на медицинските стандарти, на равнищата на подготвеност, друга политика във връзка с медикаментите, единственото, което се предлага, е промяна в приходната част”, съобщи Манолова.

„ Тази концепция да се съберат повече пари, още веднъж за сметка на жителите, през застрахователи, на мен персонално доста ми наподобява на гражданска отговорност. Само че при застраховката на автомобил жителят знае какво ще получи против своята вноска, до момента в който тук не е ясно какво ще се промени в даването на медицинските услуги”, разяснява омбудсманът.

„ Получава се опция източниците на финансиране да станат три. Освен от здравни вноски, се включва осигурител и жителят, който към този момент напълно публично ще взе участие в заплащането с 15%”, уточни Манолова.

Тя съобщи, че тази неизясненост прави неприятна услуга на министъра и основава отрицателна среда.

„ Аз не чух някои от тези, които са взели участие в диалозите, да поддържа промяната – нито Лекарският съюз, нито дори застрахователите, които наподобяват единствените печеливши от сходни правила”, акцентира Манолова.

„ Например тези 12 лв. на човек до момента в който се акумулират в застрахователните сдружения, евентуално не би трябвало никой да боледува най-малко 2-3 години, с цел да може да се заплаща лечението”, разяснява омбудсманът.

Според нея, „ преди да каже и дума за промяна, министърът би трябвало да изясни по какъв начин ще се реализира надзор, в който да вземат участие и пациентите. Защото най-после те са пострадалите от неприятните управнически решения”.

Манолова разяснява и тематиката за четирицифрените сметки за вода, получени от поданици на столичния регион „ Красно село”.

Омбудсманът уточни, че от месеци упорства за промени в наредбата за ВиК услугите, с цел да може жителите да не заплащат течовете в системата, недобрата организация на „ Софийска вода” и нежеланието да си свършат работата посредством приемането на едни ясни правила, които да разпределят отговорностите.

В момента всички в даден блок могат да заплащат за неотчетеното количество вода на хората без водомери, макар че последните са наложителни.

„ След наше гледище „ Софийска вода”, мисля че на 26 септември, ще направи инспекция, с цел да откри по какъв начин са образувани тези сметки”, сподели Манолова.

„ Ще настояваме за смяна в разпоредбите, която да отбрани жителите. Проблемът с раздутите сметки не е единствено в София, а в цялата страна. След повишението – безусловно безпричинно и незаслужено, в този момент натоварването на хората с такса – общо ползване, в действителност е вбесяващо”, съобщи омбудсманът.

Как ще плащаме за лекуване

Сметки за вода шокираха поданици на столичен квартал

Европа призна двойния стандарт при храните

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР