Омбудсманът Мая Манолова изрази съмнение, че предлаганото от здравния министър

...
Омбудсманът Мая Манолова изрази съмнение, че предлаганото от здравния министър
Коментари Харесай

Мая Манолова: Здравното министерство проявява смелост с предложената здравна реформа



Омбудсманът Мая Манолова изрази подозрение, че предлаганото от здравния министър Кирил Ананиев задължаване на българите да подписват здравни застраховки подхожда на конституцията. Във Варна Манолова разяснява и предлагането отпадане на тавана на пенсиите.

Мая Манолова уточни, че главната дискриминация е равнището на пенсиите у нас.
" Считам, че е дискриминационно и преизчисляването на песииите през 2000 година, което редуцира пенсиите на стотици хиляди български пенсионери, с цел да стигнем към днешна дата до обстановката, в която до 200 лв. получават 700 хиляди. Ами това е геноцид - би трябвало да се преизчислят най-ниските пенсии и измерителят би трябвало да бъде прагът на беднотия ", сподели Манолова.

Омбудсманът разяснява, че Министерството на здравеопазването (МЗ) демонстрира храброст с препоръчаната здравна промяна. Има обаче и неясноти:
" Поставям под подозрение въобще конституционосъобразността на въвеждането на наложително здравно обезпечаване, тъй като жителите имат едно обвързване - да се обезпечават здравно. Те нямат обвързване за здравно обезпечаване, а аз по този начин и не разбрах, нито получих отговор на въпроса какво жителите ще получат против тези 12 лв. наложителна здравна застраховка ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР