Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха

...
Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха
Коментари Харесай

Манолова и майки внесоха в НС закона за личната помощ с петдневен ултиматум

Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха в петък в Народното събрание проектозакона за персоналната помощ и дадоха петдневен ултиматум на депутатите някой от тях да го припознае и придвижи за разглеждане, в противоположен случай ще преминат към ефикасни протестни дейности. От 1 юни майки на деца с увреждания са в неопределен алегоричен митинг с палатков лагер пред Народното събрание, който ще продължи до приемането на трайни решения на проблемите им.

Манолова заяви, че към този момент е получила есемес от самостоятелния народен представител Спас Панчев, който преди няколко дни напусна парламентарната група на Българска социалистическа партия, че е декларирал подготвеност да стане вносител на законопроекта.

“Съобразили сме се и с желанието на депутатите да почиват през август; в случай че се заемат неотложно с разискването на плана, до 31 юли умерено могат да го одобряват, без да вършат взаимни отстъпки с неговото качество “, разяснява омбудсманът.

Мая Манолова означи, че са отчели получените писмени оферти към текстовете от законопроекта. Буквално работихме до 3 часа тази заран, означи тя. Преди десетина дни подкрепяният от майки законопроект за персоналната помощ на омбудсмана беше неодобрен в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и бе неодобрен както от национално представителните организации на хората с увреждания, които са в спор с протестиращите майки на деца с увреждания, по този начин и от синдикатите.

“За страдание представителите на организации, които бяха най-активни в своите нападки и лични рецензии, не откриха време да се включат в общественото разискване “, разяснява Манолова. По думите ѝ този законопроект е ключът към реализирането на всички съществени права на хората с увреждания - персонална помощ, дневни центрове, рехабилитация.

Манолова уточни, че ще са нужни по 105 млн. лв. годишно за финансиране и даване на персоналната помощ.

Финансовата аргументация на законопроекта е направена от Министерството на труда и обществената политика, от техните специалисти, ние участвахме интензивно, изясни тя. “Със сигурност тази сума няма да бъде изразходвана в цялостен размер още първата година, тъй като не всички хора с увреждания ще изискат персонален помощник “, разяснява Манолова. Някои от хората с увреждания може би ще предпочетат да продължат да получават тези 90 лв. за непозната помощ. Тази опция на хората не се анулира, те просто ще имат право на избор, изясни тя.

Моята вяра е, че това ще бъде първата крачка на промяната в обществената система и безусловно с този закон протестиращите майки ще " издърпат " цялата промяна напред, разяснява още омбудсманът.

Майките, които поддържат законопроекта на омбудсмана, се надяват, че и политиците ще ги чуят.

" В една естествена страна, като Германия или Холандия, човек като моя наследник може да избира дали да живее самичък, дали да живее с другари, дали да живее с майка си и татко си, а не както в този момент. Сега просто няма избор ", сподели една от майките на деца с увреждания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР