Омбудсманът Мая Манолова и 100 кила, Анелия, Яна Маринова, Алекс

...
Омбудсманът Мая Манолова и 100 кила, Анелия, Яна Маринова, Алекс
Коментари Харесай

Родни звезди разказват за тежкото си детство

Омбудсманът Мая Манолова и 100 кила, Анелия, Яна Маринова, Алекс Сърчаджиева, Михаела Филева и група „ СкандаУ “ дадоха старт на акцията „ Нашето дете “. Инициативата е ориентирана за разпространение отбрана правата на децата, които са измежду главните цели на публичния медиатор. „ За мен в действителност е огромна привилегия и благополучие да бъдем дружно и то тъкмо през днешния ден на 1-ви юни. Ден, в който всекидневно сме привикнали най-използваните и използвани думи да бъдат „ деца “ и „ права “, само че би било добре, в случай че повтаряме тези думи всеки ден на всяка година, тъй като това ще значи, че в действителност мислим за нашето развиване като нация и по тази причина децата и младежите би трябвало да порастват, да се развиват в една страна, която познава, почита и се застъпва за техните права “, сподели омбудсманът Мая Манолова пред препълнената зала в 35 приблизително учебно заведение.

Събитието почетоха зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова, ръководителят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, зам.-председателят на Държавна организация за протекция на детето доктор Валентин Димитров, зам.-председателят на Държавна организация за бежанците Кирчо Киров, изпълнителният шеф на Агенцията за обществено подкрепяне Ана Ананиева, началникът на Регионално ръководство на образованието София-град Ваня Кастрева, програмният шеф на УНИЦЕФ България Елена Атанасова, изпълнителният шеф на Национална мрежа за децата Георги Богданов, Давид Кюранов от „ Асоциация Родители “ и други

В рамките на акцията омбудсманът ще посети учебни заведения в цялата страна, с цел да се срещне с възпитаници от 1 до 12 клас. Идеята е те да припознаят институцията на омбудсмана като техен другар и бранител.

„ Идеята е в непосреден диалог с тях да ги убедя, че както аз, по този начин и институцията на омбудсмана сме техен другар и бранител, че всяко дете, без значение дали е в институция, дали е дете на разведени родители, в спор със закона, дете в риск, или така наречен самотно дете – чиито татко и майка са на гурбет в чужбина, или пък е дете-бежанец, е наше дете и има право на щастливо детство, на спокойна и сигурна среда, в която да пораства. Ангажиментът ни като страна и на мен като омбудсман е да осигурим тази опция, тъй като тяхното бъдеще е в нашите ръце – на възрастните, тъй като всички деца имат равни права “, акцентира още Мая Манолова. Клипът на омбудсмана ще бъде публикуван във всички учебни заведения и показан в границите на „ Час на класния началник “. Ето какво описват звездите за своето детство:

Явор Янакиев – 100 Кила: „ Аз съм Явор, или 100 кила, както ме познават всички! На 13 години останах самичък и трябваше да се грижа и за брат си. Нямах визия кой може да ми помогне. Тогава не знаех, че мога да потърся омбудсмана. “ През годините 100 кила е признавал, че се е научил да оцелява в най-мизерни условия с непосилен труд. Роден е в оскъдно семейство във Варна, на 13 години татко му ги изоставя, а майка му отпътува да работи в Гърция, с цел да може да ги устоя с по-малкия му брат. Той самичък отглежда братчето си в ограничения и мизерия. „ Имах една лилава тениска, която перях всяка вечер, с цел да мога да съм с нея чист на другия ден още веднъж. Радвах се на дребните неща и бях благополучен. “, споделя той. Днес 100 кила е притежател на 4 награди „ Рапър на годината “ и е характерен образец за това по какъв начин с помощта на личните си сили, непримиримост и гений можеш да се оттласнеш и да стигнеш върхове.

Яна Маринова, актриса: „ Аз съм Яна Маринова. Имах мъчно детство и от време на време изпитвах ограничения, с каквито децата не би трябвало да се сблъскват. Не знаех кой може да ми помогне. Омбудсманът не съществуваше. “ Звездата от хитовите български филми и сериали „ Стъклен дом “, „ Фамилията “, „ Връзки “, „ Живи митове “, „ 11 А “ и други е споделяла, че като дребна живеела оскъдно. Дори откакто приключва спортното учебно заведение със компетентност „ Лека атлетика “, не записва незабавно висше обучение. Признава, че компликациите я научили, че всичко в живота се реализира с доста труд и зависи от самия теб.

Алекс Сърчаджиева, актриса: „ Израснах без татко, отгледаме единствено майка ми. Беше ми тъжно, желаех да има с кого да поговоря за това по този начин, както в този момент могат да го създадат децата с омбудсмана “, откровена е в клипа дъщерята на огромната Пепа Николова – Алекс. Ден по-рано заместник-омбудсманът Диана Ковачева поддържа благотворителната галерия на Светия синод „ Деца рисуват за деца “, ориентирана към деца с онкохематологични болести. Картините са изложени в комплекс „ Маринела “.

„ Искам да заявя още един път готовността на нашата институция да застане зад тила на тези деца. Възползвам се от случая да кажа, че ние познаваме тези дечица, тъй като те бяха на посетители при омбудсмана на пижамено празненство, проведено и със съдействието на хотел „ Маринела “, за което Ви благодаря. Бяхме дружно с тях и в самодейността „ Златна панделка “, ориентирана също в тяхна поддръжка. „ Златна “, тъй като тези деца са като златото, минават през огъня, с цел да оцелеят “, сподели заместник-омбудсманът Диана Ковачева.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР