Омбудсманът Мая Манолова днес бе във Враца в отговор на

...
Омбудсманът Мая Манолова днес бе във Враца в отговор на
Коментари Харесай

Манолова се захвана с проблемите на врачанската болница

Омбудсманът Мая Манолова през днешния ден бе във Враца в отговор на подписка, която изпратиха до нея 294 лекари и медицински сестри от Многопрофилната болница за интензивно лекуване в града. Болницата продължава е с дълг от над 14 милиона лв., а медиците непрекъснато излизат на митинги, поради закъснение при изплащането на възнагражденията им.

След срещата с управлението на здравното заведение, лекарите, които са завеждащи на отделенията и основните медицински сестри, омбудсманът се ангажира да се срещне с министъра на опазването на здравето още в този петък, предава " Дарик ".

Три са главните въпроси, станали ясни след диалозите във Враца, които Мая Манолова ще сложи пред министъра. “Първо - че хората чакат и той, през контролните органи на министерството, - да потърси отговорност от тези, които са отклонявали средства и са довели болничното заведение за това положение. И които са назначавани от неговите прародители, други министри на опазването на здравето.

Второ - да пристигна на място и да ви осведоми за ясния проект и метода, по който ще обезпечи финансиране за болничното заведение. Да е явен проектът, стъпките и методът, по който ще обезпечи финансиране.

И трето - че от него се чака да показа дългообещавания модел за промяна в системата, в който модел държавните структури в опазването на здравето, тези, които правят най-тежката работа, най-социалната работа - многопрофилните лечебни заведения плюс лечебни заведения от ранга на “Пирогов”, “ВМА”, “Правителствена болница”, “ИСУЛ” - да бъдат извадени пред скоби.

За тях да има различен статут, друго финансиране и цялостна отговорност за страната, защото действително те реализират държавните функции” - сподели омбудсманът на България.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР