Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд - КС текст

...
Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд - КС текст
Коментари Харесай

Манолова: Гражданите да имат право да дават на съд цената на ток, вода и топло

Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд - Конституционен съд текст от Закона за енергетиката, който не дава опция на жителите да апелират в съда решенията на КЕВР за пределните цени за доставка на топло и електрическа сила, природен газ и вода.

Става въпрос за член 36а, алинея 2 от Закона за енергетиката - ЗЕ, който дефинира тези решения като самостоятелни административни актове. Омбудсманът се обръща и с писмо до ръководителя на Народното събрани е Цвета Караянчева, в което предлага и законодателни промени в тази тенденция .

 Работодателите не желаят по-широки пълномощия за Мая Манолова
Работодателите не желаят по-широки пълномощия за Мая Манолова

Предлага Румен Радев да наложи несъгласие на Закона за омбудсмана

" В резултат от възприетото законодателно решение на процедура жителите се лишават от право на отбрана , когато са нарушени или застрашени техни права и законни ползи, както повелява член 56 от Конституцията ", разяснява Манолова.

Тя добавя, че това не е в сходство и с европейската инструкция 2009/72/ЕО, съгласно която държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да вкарат на национално равнище механизми , които да подсигуряват на всяка наранена страна опция за обжалване на такива решения пред самостоятелен орган.

 Депутатите отчаяха Мая Манолова
Депутатите отчаяха Мая Манолова

Омбудсманът се разплака в Народното събрание

" Макар член 13, алинея 9 от ЗЕ да предпоставя опция за обжалване законосъобразността на актовете на КЕВР, наредбата на член 36а, алинея 2 от ЗЕ, която афишира решенията за одобряване на цени за доставка на електрическа сила, природен газ и вода на жителите за самостоятелни административни актове, всъщност лимитира тази опция ", изяснява омбудсманът.

Общественият бранител показва, че по този начин се нарушава правилото на правовата страна (чл. 4, алинея 1 от Конституцията), както и опцията жителите да апелират всички административни актове, които ги засягат (чл. 120, алинея 2 от Основния закон).

 Българите робуват на
Българите робуват на " Топлофикация ", отсече Манолова

Мая Манолова дава на Конституционен съд мораториума на НЗОК върху заплащането на нови молекули

В писмото си до ръководителя на Народно събрание, Манолова коменитра, че институцията на омбудсмана е помогнала на потребителски организации при обжалването на решения на КЕВР , с които се усилва цената на природния газ, топлинната и електрическата сила, само че не е даден ход на делата.

" В същото време, защото получатели са единствено сдруженията лицензианти, които нямат интерес от обжалване, някои от решенията на КЕВР, даже и незаконосъобразни, влизат в действие . А, както омбудсманът към този момент се убеди, има случаи, в които решенията на регулатора са признати при неспазване на законовите правила. Това се удостоверява и от дейностите на прокуратурата, която, сезирана от омбудсмана през декември 2017 година, внесе 16 броя митинги против решение на КЕВР по отношение на цената на ВиК услугите ", разяснява Манолова.

 Манолова скастри КЕВР за нарастването на цената на водата в Добрич
Манолова скастри КЕВР за нарастването на цената на водата в Добрич

Увеличението за потребителите ще бъде от 32 стотинки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР