Омбудсманът доц. Диана Ковачева посочи пред депутатите какви са проблемите,

...
Омбудсманът доц. Диана Ковачева посочи пред депутатите какви са проблемите,
Коментари Харесай

Ръст на жалбите срещу ВИК и топлофикациите

Омбудсманът доцент Диана Ковачева уточни пред депутатите какви са проблемите, които тя получава като сигнали от жителите. Като отчетлива наклонност от предходната тя година тя посочи растежът на жалбите против колекторските компании, както и частно-правни субекти - ВиК сдружения, топлофикациите, компании за бързи заеми.

Ковачева акцентира, че през 2021 година има отчетлива смяна в наклонността на жалбите – преди този момент жалбите са били против държавни органи като извършители. Но от 2021 година се оказва, че близо 43% от жалбите са против частно-правни субекти – ВиК сдружения, топлофикационни сдружения, колекторски компании, компании за бързи заеми.

„ В последните 2 години жалбоподателите не бяха по никакъв начин малко – над 125 хиляди души минаха през институцията с тъжби и недоволства, с търсене на съвет, доста от тях ме сезираха с подписки за систематични проблеми от години, проблеми, за които е нужна както воля, по този начин и кураж. Мога да кажа, че през последните 2 години не бяха лесни за жителите. Само през първата половина от 2020 жалбите набъбнаха с 30%. Не спряхме да работим за нито един ден през тези две години. Смятам, че извършвам и друга функционалност – да осведомявам жителите да си отстояват правата. През 2021 година се подвигнаха броят на жалбите. Направили сме инспекции по 14 хиляди и 700 тъжби. Броят на рекомендациите по самостоятелни и общи проблеми са над 2855”, изясни омбудсмана пред народните представители. И добави, че е изпратила 9500 мнения, сезирала е 5 пъти Конституционния съд и при всяко едно сезиране, нейната тъжба е била почетена ", добави Ковачева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР