Омбудсманът Диана Ковачева взе участие в двудневна среща на европейските

...
Омбудсманът Диана Ковачева взе участие в двудневна среща на европейските
Коментари Харесай

Омбудсманът в Страсбург: Липсата на план Б при дигитализацията компрометира основни права на хората 

Омбудсманът Диана Ковачева взе присъединяване в двудневна среща на европейските омбудсмани в Страсбург, отдадена на резултата на дигитализацията на администрацията върху правата на хората.

Видео тук:

В изявленията си проф. Ковачева акцентира, че дигитализацията е значима, тъй като услугите ще станат по-бързи, по-евтини и по-удобни за хората. В същото време обаче тя предизвести, че страната постоянно би трябвало да има проект Б, с цел да няма сривове, каквито се случиха в България тези дни и от които директно пострадаха хиляди пенсионери. Става дума за хакерската офанзива против системи на държавното сдружение „ Български пощи “, като сривът блокира изплащането на пенсии и помощи, които в следствие бяха трансферирани на хартиени описи, а срокът за приемането им продължен. Друг образец, който Диана Ковачева даде бе с прекосяването напълно на електронни предписания, против което тя остро възрази в мнението си, изпратено преди дни до Здравното министерство. В позицията си омбудсманът бе безапелационна, че премахването на хартиените предписания от 1 май и заместването им с електронни ще ощети най-вече възрастни хора и хора с увреждания и действително ще затрудни достъпа им до здравна грижа.

В изявлението си омбудсманът уточни още, че Коронавирус пандемията форсира дигитализацията, само че когато системата надалеч не е подготвена да показа цифрови услуги, които отразяват характерните потребности, точно на хората с увреждания, те не могат да се възползват от това преимущество.

„ Дигитализацията може да докара до неравенства, изключване и нарушаване на здравни, просветителни и обществени права. Типични образец са и децата със специфични просветителни потребности, които по този начин и не съумяха да се възползват от онлайн образованието и просветителният недостиг при тях се задълбочи заради липса на профилиран и приспособен програмен продукт и готови преподаватели “, сподели още проф. Ковачева.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева организира среща и с комисаря по правата на индивида в Съвета на Европа Дуня Миятович и с Комитета по изтезанията в Съвета на Европа, като ги срещна с главните заключения от отчета на Националния предпазен механизъм към Омбудсмана за 2021 година, който е оповестен тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР