Омбудсманът Диана Ковачева внесе до председателя на Народното събрание Росен

...
Омбудсманът Диана Ковачева внесе до председателя на Народното събрание Росен
Коментари Харесай

Омбудсманът внесе отново предложение зрелостниците да получат втори шанс на матурата - вход за ВУЗ

Омбудсманът Диана Ковачева внесе до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и членовете на Комисията по образованието и науката законодателно предложение, в което упорства да се даде втори късмет на зрелостниците при оценка, която не ги удовлетворява на матурата – вход за висшите образователни заведения.

В края на ноември м.г. проф. Ковачева внесе такова предложение в 48-ото Народно заседание, което получи утвърждението на отрасловата комисия на първо четене, само че времето не стигна до окончателното му приемане.

Омбудсманът предлага промени в Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО) поради проблемите, свързани с полагане на наложителния държавен зрелостен изпит (ДЗИ) при завършването на ХІІ клас.

Поводът за настояването на тази смяна са постъпващите в институцията на публичния бранител от ден на ден тъжби и сигнали от родители и зрелостници, съгласно които е недопустимо да няма втори късмет за явяване на ДЗИ за повишение на оценка. Родителите упорстват децата им да имат опция да покачат оценката си от ДЗИ, защото в този момент тя остава „ до живот “, без да имат никаква опция за поправяне.

„ Проблемът е, че в този момент в по-голямата част от университетите одобряват единствено с оценките от матурите, а преди се държеше изпит и беше допустимо при добра подготовка на идната година да бъдеш признат в мечтаната компетентност “, стимулира се родител в една от жалбите до омбудсмана.

Диана Ковачева предлага смяна в член 132 от ЗПУО за възстановяване резултатите на зрелостниците от матурата и разширение на опциите им за достъп до системата за висше обучение. Така зрелостниците, които не са получили приемлива за тях оценка, ще получат опция еднократно и в границите на една година след полагането на първия зрелостен изпит да се явят на идващ подобен, плануван в същото учебно заведение. За новата им оценка, в случай че тя е по-благоприятна, ще се издава уверение.

„ Предлагам и допълнение на наредбата на член чл. 68, алинея 1, т. 2 от Закона за висшето обучение, с цел да бъдат признавани горепосочените удостоверения при кандидатстване във висше учебно заведение “, написа омбудсманът до народните представители.

Според настоящата нормативна наредба, в случай че по време на провеждащата се матура зрелостникът реши, че не е задоволително квалифициран, той би могъл да се откаже от изпита, с цел да получи оценка „ Слаб “ и по този начин да се яви наново на държавен зрелостен изпит на поправителната сесия.

„ Липсата на опция учениците, които не са се показали добре на ДЗИ, като се изключи тези, които са получили оценка „ Слаб “, да имат късмет за корекция на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развиване. Получената оценка от ДЗИ е дефинитивна и определяща при кандидатстването им във висше учебно заведение и респективно от огромно значение за тяхното бъдеще. Невъзможността съгласно настоящата уредба, зрелостниците да подобрят резултата си от ДЗИ като се явят на изпит за повишение на оценката, води до отрицателни последствия при кандидатстването им във висше учебно заведение “, аргументира предлагането си омбудсманът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР