Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от МЗ бърза проверка на голяма липса на инсулини

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. доктор Христо Хинков за десетки тъжби от жители - диабетици, които сигнализират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лекуването на захарен диабет.

Ковачева декларира, осведоми министъра за редица случаи на пострадали от цялата страна, които търсят друг тип инсулин, на съответна фармацевтична компания, като бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML, бързодействащия Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и други

Тя желае инспекции по съответните тъжби и при констатиране на пропуски или нарушавания упорства за незабавни ограничения по тяхното премахване.

„ Като народен омбудсман, бих желала за следващ път да изразя мощното си безпокойствие от постъпващите в институцията тъжби и сигнали от жители във връзка неналичието на лекарствени артикули в аптечната мрежа, включително инсулини и нарушени техни права като пациенти и здравноосигурени лица и в тази връзка още веднъж упорито да препоръчам да бъдат разисквани и подхванати ограничения, с които да се подсигурява в дълготраен проект правото на жителите на достъп до употребяваните за лекуването им лекарствени артикули . Бих желала да обърна внимание, че посоченото лекуване е животоподдържащо, а спирането му, както и промяната на лечението, крие съществени опасности за живота и здравето на пациентите “, написа омбудсманът до здравния министър.

Тя акцентира, че в Годишния отчет за активността на омбудсмана за 2022 година е отправила рекомендация за разбор на аргументите за неналичието и дефицита на лекарствени артикули в аптеките , за предприемане на ограничения, включително нормативни промени, за тяхното попречване, както и еластичен механизъм за своевременното им обезпечаване. 

Сред сигналите, които илюстрират огромния проблем с неналичието на инсулини в страната, е този на гражданка от Рила с Диабет вид 1 от 2004 година, която се жалва на публичния бранител, че от една година среща проблем с намирането на инсулин Tresiba.

Тя написа: „ Днес взех решение да потърся подпомагане отнякъде след следващото търсене в аптеките в гр. Рила, гр. Благоевград и гр. София. Звънях на Изпълнителната организация по медикаментите може би към 10 пъти след препращане от тях на разнообразни номера с пояснение на казуса и от всички телефони получих еднакъв отговор, че при тях няма регистриран сигнал за липса на инсулина и че те не реализират надзор на компаниите, след което ги попитах кой би трябвало да подаде сигнал за неналичието на инсулина и получих отговор, че  сигналът би трябвало да го подаде компанията снабдител. След диалога с тях взех решение да позвъня на Министерство на здравеопазването, оттова получих същия отговор - не могат да ми оказват помощ с нищо, да диря компанията, която го доставя, те не управляват компаниите и в случай че желая отново да се обадя на Изпълнителна организация по медикаментите, дадоха ми и номер, на които да позвъня. Позвъних и от там получих същия отговор - те не управляват доставките и няма с какво да оказват помощ. След това взех решение да се обадя на фирмата-производител, там ми подвигна една жена, която не се показа, след пояснение от моя страна ми сподели, че са създали зареждане и няма проблем с инсулина, аз наново се пробвах да й обясня, само че тя не ми даде късмет и ми затвори телефона “, написа дамата с молба за помощ „ за оправянето с тези институции, бистрота на процедурите и наличен инсулин за всички диабетици “.  

Друга гражданка от гр. Кърджали моли омбудсмана за подпомагане „ за нормализиране на доставките на бавнодействащия инсулин Tresiba 100 IU/ML и бързодействащия инсулин Fiasp 100 IU/ML “. 

Софиянец пък сигнализира, че „ всяка година, за по няколко месеца,  постоянно изчезват от аптечната мрежа животоспасяващи препарати за диабетици и други хронични болести “. Той е обезпокоен, тъй като от два месеца още веднъж липсва  Humalog - 3ml, както и още няколко инсулина. И упорства още да се вкарат в забранителния лист всички животоспасяващи лекарства за диабетици, раково заболели и други хронични болести, за които се предписват животоспасяващи лекарства. 

В тъжба от Стамболийски жител написа от името на стотици съграждани: „ От към този момент половин година диабетиците, лекувани с инсулин Тresiba, биваме връщани от аптеките с думите, че нашият нужен инсулин липсва от аптечната мрежа и да ревизираме регулярно за неговата доставк а. С всеки минал месец вместо да се възстановява обстановката, става все по-трудно. След като през вчерашния ден (21 юли 2023 г.) за трети следващ месец инсулинът липсваше в „ моята “ аптека, бях заставен да посетя още 5 други аптеки от покрайнината и се обадих по телефона на над 20 аптеки в цялостен Пловдив, търсенето завърши без резултат. Инсулинът го нямаше разполагаем, даже не се знае по кое време и дали ще го има скоро. Това не е проблем единствено за Пловдив, а за цялата страна! Количествата, които доставят са извънредно незадоволителни и ние диабетиците би трябвало надали не да се надпреварваме кой ще го вземе преди другия. Това не е медикамент, който можем да заместим с аналог, нито да пропуснем приема му! “.  
И жена от Варна сигнализира за дефицит на някои от инсулините в аптечната мрежа – Tresiba, Fiasp, Novorapid и Insulatard. 

Това са дребна част от жалбите на жители до омбудсмана , в които хората се жалват за нарушени техни права като пациенти, че са дискриминирани и животът им е заплашен поради „ безхаберието на институциите “.  

На базата на всички тези тъжби и на съображение на Закона за омбудсмана, Диана Ковачева се обръща към здравния министър " с рекомендация да разпоредите осъществяване, в къс период, на инспекция по изложеното, при констатиране на пропуски и нарушавания – за предприемане на съответни ограничения, като чакам и жителите да бъдат в детайли осведомени по поставените от тях въпроси и разискваните и подхванати ограничения за тяхното решение ".  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР