Омбудсманът Диана Ковачева сезира премиера Николай Денков и министрите на

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира премиера Николай Денков и министрите на
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева сезира институциите за остро нарушаване на законови принципи

Омбудсманът Диана Ковачева сезира премиера Николай Денков и министрите на енергетиката Румен Радев, на труда и обществената политика Иванка Шалапатова и на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков за остро нарушение на законови правила при изработването на план на нормативен акт.

В съответния случай проф. Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че публичните съвещания на плана на разпоредба за енергийната беднотия, който визира стотици хиляди семейства, завършва през днешния ден. В същото време измененията в Закона за енергетиката не са обнародвани в Държавен вестник, тъй като президентът Румен Радев, на 18 октомври т.г., наложи несъгласие. Според решение на петчленен състав на Върховен административен съд, разискването на план за разпоредба би трябвало да стартира откакто законът бъде обнародван и влезе в действие.

Нарушават се законоустановените правила за неприкритост и координация, според Закона за нормативните актове (ЗНА).

Дори и депутатите да преодолеят наложеното от президента несъгласие и законът да бъде признат, крайният период на публичните съвещания на наредбата изтича през днешния ден, т.е. преди обнародването на промените на закона за енергетиката. Така на процедура процедурата по публичното разискване е опорочена. Отделен е въпросът, че няма оповестени претекстове, наред с плана на наредбата, което е друго съществено нарушаване на Закон за нормативните актове, за което омбудсманът сигнализира на 27 октомври 2023 г. 

Относно плана омбудсманът е безапелационна, че поражда доста въпроси без отговори и отбелязва, че се постановат основателни подозрения по отношение на: установяване броя на нуждаещите се, надлежно достигането до тях на схемите за подпомагане; финансовите и други средства, които ще са нужни за използването на наредбата; съдействието сред националните и локалните структури на управление; ефикасната връзка и обменът на информация с уязвимите и засегнатите от енергийна бедност; основаването и ръководството на осведомителната система за енергийно бедните; методиката за формиране на типови цени за крайни битови клиенти на електрическа енергия; упражняването на надзор по осъществяване на наредбата и напътствията по нейното прилагане
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР