Омбудсманът Диана Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин
Коментари Харесай

Омбудсманът: Е-бележките за учениците създават бюрократични проблеми

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министрите на образованието и науката Галин Цоков, на опазването на здравето Христо Хинков, на електронното ръководство Александър Йоловски, както и ръководителите на отрасловите парламентарни комисии по обучение и опазване на здравето – Красимир Вълчев и Костадин Ангелов поради многочислените тъжби, сигнали и постъпила петиция в институцията от родители, учители, цивилен организации, персонални лекари и експерти , които са недоволни от новите електрони извинителни бележки за възпитаници.

Всички са обезпокоени от неефективна система и недобре премисления метод за извиняване на отсъствията на учениците, придружен от административни и финансови тежести за родителите. Причината е, че вместо да им спести време, старания и разхождане от едно място до друго за лист хартия, процесът по издаване на цифровата извинителна записка на процедура в допълнение бюрократизира и изнервя всички участници по веригата.

Родителите с съображение настояват, че това нормативно условие не е съобразено с настоящата здравна система и даже детето им да оздравее по-рано, то би трябвало да се преценява с посочения в е-бележката период. Зад апела им за качествена електронна услуга застават Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Омбудсманът разказва и най-често срещаните проблеми , с които се сблъскват участниците по веригата. Един от тях е, че издаването на бележки не попада в главния пакет действия , които се покриват от бюджета на здравната каса, по този начин таксите самоопределени от персоналните лекари варират от 2 до 10 лева

Друга компликация при издаването на бележките е амбулаторният лист, за който се изисква категорично наличие на детето , доста постоянно леките сезонни вируси не постановат специфична здравна помощ, а детето да си остане за 2-3 дни у дома.

Проблем, изключително при по-тежки метеорологични условия, е когато детето и персоналният доктор се намират в разнообразни обитаеми места , както и че тези бележки не се издават от експерти, от болнични заведения и от незабавните центрове поради неналичието на електронна връзка със системите на учебните заведения.

Сред проблематичните също е недобрата интернет съгласуваност на връзките в системите или когато бележките не са регистрирани от системата на учебното заведение и родителят още веднъж се постанова да посети персоналния доктор.

Проблем е, че записка се изисква даже при профилактични прегледи при избрани експерти, да вземем за пример - ортопеди.

Родители недоволстват и от обстоятелството, че отивайки при експерт им се издава книжен амбулаторен лист, с който те още веднъж би трябвало да се върнат при персоналния доктор за извинителната е-бележка . Отделно на това пред кабинетите на персоналните лекари чакащите са доста, което в допълнение изнервя всички пациенти.

За да се разрешат част от проблемите омбудсманът упорства краткосрочните отсъствия на детето , които здравословно не постановат по-дълъг интервал на неявяване, да се извиняват по уважителни аргументи с бележка-потвърждение от родител , а електронните бележки по медицински аргументи да се изискват единствено след обширен медицински обзор за по-продължителен интервал на неявяване.

Освен това омбудсманът обръща внимание и на нуждата от годишен предел за отсъствията на ученицит е, а срокът на отсъствията в дни да се дефинира след чуване мнението на всички страни.

„ Този метод би построил и доверителна връзка на учебното заведение с родителя и ще усъвършенства връзката им, тъй като електронните дневници и известията до родителите ограничиха до известна степен живата връзка сред преподавател и родител “, написа проф. Ковачева.

Тя упорства още и за отпадне на формалното условие за „ носене “ на контактни бележки, което в допълнение нагнетява напрежение по веригата.

„ Издаването на здравна записка на дете/ученик при неявяване от детско заведение/училище, заради заболяване, д а бъде включено в пакета действия по здравна експертиза, обезпечени от бюджета на НЗОК “ , е друга рекомендация на публичния бранител.

Проф. Ковачева сигнализира виновните органи в незабавен порядък д а изготвят промени в наредбата за приобщаващо обучение от 27 октомври 2017 година, в Наредба №3 от 5 февруари 2007 година за здравните условия към детските градини и Наредба №26 от 18 ноември 2008 година за устройството и активността на детските ясли и кухни и здравните условия към тях, които да разрешат извиняването на краткосрочни отсъствия по медицински аргументи от родител, като се синхронизират нормативните условия за позволен брой отсъствия.

„ Като омбудсман постоянно съм подчертавала значимостта на дигитализацията, с която би трябвало да се обезпечат лесни, налични и надеждни процедури за жителите, само че това би трябвало да стане след апробиране на електронните системи, след разбор на рисковете и провокациите, което ще даде опция жителите да не стават за следващ път участници в опит “, акцентира публичният бранител.

Освен това Ковачева обръща внимание още, че систематичните отсъствия могат да се дължат и на немедицински аргументи - накърнимост, беднотия, раздалеченост от учебното заведение, липса на транспортни връзки, което изисква други сложни ограничения.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР