Омбудсманът Диана Ковачева разпоредбата на чл. 10, ал. 16 от

...
Омбудсманът Диана Ковачева разпоредбата на чл. 10, ал. 16 от
Коментари Харесай

Омбудсманът дава на КС задължението колата да има винетка, за да мине преглед

Омбудсманът Диана Ковачева наредбата на член 10, алинея 16 от Закона за пътищата (ЗП), съгласно която, в случай че не си заплатил пътните такси - винетка или тол такса, не можеш да минеш постоянен периодически механически обзор на транспортно средство.

Проф. Ковачева е безапелационна, че наредбата опонира на член 4, алинея 1 и член 35, алинея 1 от Конституцията , тъй като лимитира съществени права на жителите като свободно напредване в страната и правото за овакантяване на нейните лимити, както и конституционни правила като правилото на правовата държав, оповестиха от пресофиса на омбудсмана.

Тя показва, че въведената със Закона за пътищата смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства и такси, на база време и на база изминато разстояние, се отнася единствено и само за прекосяване по платената пътна мрежа, т.е. отвън нейния обсег те не се изискват.

Ковачева отбелязва, че според от периода винетните такси могат да бъдат годишни, тримесечни, месечни, седмични и за уикенда, като имат годност от деня, посочен като начална дата при заплащането им, а в противоречивата наредба на член 10, алинея 16 не е указано тъкмо коя от тях би трябвало да бъде заплатена.


 Приходите от тол такси и винетки са намалели през първото тримесечие на 2022 година
Приходите от тол такси и винетки са намалели през първото тримесечие на 2022 година

Спадът е с 4 милиона лв. по отношение на същия интервал за миналата година

По думите й е изцяло допустимо притежател на моторно транспортно средство в никакъв случай да няма нужда от винетка, само че с цел да съблюдава условията на закона за техническия обзор на автомобила си, е заставен да направи разноски за закупуването й, без да му е нужна.

" Разпоредбата на член 179, алинея 3 от Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) планува лидер, който ръководи пътно транспортно средство по път, включен в обсега на платената пътна мрежа, за което е дължима, само че не е заплатена такса по член 10, алинея 1, т. 1 от Закона за пътищата, да се санкционира с санкция в размер на 300 лева ", написа още омбудсманът.

Ковачева отбелязва също, че Законът за пътищата планува опция за освобождение от административнонаказателна отговорност при възнаграждение на обезщетителна такса - член 10, алинея 2.

" Видно е, че според планувания правилник за пътните такси по „Задгранични паспорти" (отдел на МВР), те служат единствено и само за придвижване на МПС в обсега на платената пътна мрежа " , изяснява Диана Ковачева и прецизира, че законодателят е дал опция за избор на период на е-винетка.

" От друга страна, условията за осъществяване на периодически механически обзор на ППС са категорично регламентирани в ЗДвП и Наредба № I-45 от 24 март 2000 година за вписване, доклад, прекъсване от придвижване и стартиране в придвижване, краткотрайно лишаване, преустановяване и възобновяване на регистрацията на моторните транспортни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за даване на данни за записаните пътни транспортни средства ", написа още тя.
 Омбудсманът желае отменяне на санкциите за винетки след срутва в системата в неделя
Омбудсманът желае отменяне на санкциите за винетки след срутва в системата в неделя

Ковачева прати рекомендация за това до служебния районен министър и шефа на АПИ

Ковачева показва още, че записаните МПС подлежат на наложителен периодически обзор за инспекция на техническата им редовност, което удостоверява, че транспортното средство е безвредно за придвижване по пътищата, че дава отговор на наложителните законови условия по отношение на сигурността и опазването на околната среда. Общественият бранител обръща внимание и че в ЗДвП е планувана глоба за лидер, ръководещ механически неизправно пътно транспортно средство. " Преглед за техническа редовност на транспортните средства се прави и при стартиране в придвижване на транспортни средства, спрени от придвижване заради техническа нередовност и по искане на притежателя (чл. 32, алинея 1, т. 3 от Наредбата) и при възобновяване на регистрацията на транспортното средство, в случай че не има годен документ за преминат обзор за техническа редовност (чл. 32, алинея 1, т. 4 от Наредбата ", изяснява тя.

По думите на омбудсмана, в наредбата на член 181, т. 1 от ЗДвП е планувана глоба за притежател или длъжностно лице, което без уважителни аргументи не показа в избрания период транспортно средство за механически обзор.

" С оглед на изложеното, наредбата на член 10, алинея 16 от „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) слага според две самостоятелни едно от друго отговорности за водачите на МПС ", акцентира Ковачева. Според нея законовото условие за възнаграждение на пътните такси по никакъв метод не е обвързано с времето за осъществяване на механически обзор и не кореспондира с задачата и изискванията за инспекция на техническата редовност на транспортните средства. " На процедура този текст принуждава жителите за осъществяване на едно обвързване, какъвто е техническият обзор, да заплатят безпричинно пътна такса, която е нужна за придвижване единствено по платената пътна мрежа . Липсата на постоянен механически обзор води до ограничение на конституционното им право за свободно напредване по територията на страната, която включва и неплатена пътна мрежа, а това е неприемливо по Конституция ", разяснява Диана Ковачева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР