Омбудсманът Диана Ковачева предложи промени в НК, чрез които иска

...
Омбудсманът Диана Ковачева предложи промени в НК, чрез които иска
Коментари Харесай

Омбудсманът иска да отпадне „системността“ при домашното насилие

Омбудсманът Диана Ковачева предложи промени в Наказателен кодекс, посредством които желае да отпадне " системността " при домашното принуждение. Това стана ясно по време на онлайн съвещание на работната група към Министерството на правораздаването, която готви нормативни изменение по тази тематика.

Сред измененията, които тя предлага е отпадането на систематичния темперамент, когато закононарушението е осъществено в изискванията на домашно принуждение. Според в този момент настоящото законодателство, жертвата би трябвало да е подала три сигнала и те да са регистрирани, с цел да получи насилникът по-тежко наказване.

Една жена може да бъде убита или да й бъде нанесена тежка телесна щета още от първия път. Няма потребност да чакаме три поредно регистрирани акта на домашно принуждение, аргументира позицията си омбудсманът.

В съвещанието омбудсманът акцентира още, че в Закона за отбрана от домашното принуждение упорства да бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото принуждение.

Ковачева упорства за промени в дефиницията на преследването като форма на психическо принуждение, с цел да може тя да стане работеща, а и да реализира предпазен резултат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР