Омбудсманът Диана Ковачева поиска Централният софийски затвор, общежитието в кв.

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска Централният софийски затвор, общежитието в кв.
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска закриването на Централния софийски затвор

Омбудсманът Диана Ковачева изиска Централният софийски затвор, общежитието в кв. " Кремиковци " и керамичната фабрика във Враца да бъдат закрити. Причина за настояването ѝ са неприятните битови условия, фактът, че постройката на Софийския затвор е монумент на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността и останалите здания да бъдат приведени в сходство с европейските условия за отнемане от независимост.
Тя показа годишния отчет за 2019 година на омбудсмана като народен предпазен механизъм, заяви Българска национална телевизия.

" Тази рекомендация е значима, тъй като там материално-битовите условия са доста неприятни, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на процедура по този метод се нарушават съществени права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух, и това особено за Софийския затвор не може да бъде поправено, тъй като той е монумент на културата ", показва претекстовете за настояването си Ковачева.

По думите й сега близо 2000 пандизчии изтърпяват присъди в пандиза в София и е нужно да се подхващат незабавни ограничения те да бъдат преместени на друго място.

" Арестите в Свиленград и Габрово и тези, които са главно към регионалните дирекции на " Изпълнение на наказванията ", са в неприятно положение. Подобрило се е положението на арестите, които са преместени към пандизите, които също по Норвежкия механизъм бяха ремонтирани ", прецизира омбудсманът.

" Резидентната грижа закупи гласност по отношение на инспекциите в домовете за хората с деменция. Една от главните констатации, които вършим, е обвързвана с бавния развой по деинституционализация, който се планува да завърши през 2035 година ", заключи Ковачева. По думите й това е доста дълъг период при " в действителност крещящо тежки условия ". Те се показват освен в претъпканост и в неприятни битови условия, само че и с неналичието на задоволително добра грижа, добави още тя.

Омбудсманът акцентира, че от незабавна задълбочена и цялостна промяна се нуждае и психиатричната грижа. Ковачева сподели, че за храната за един ден за пациент се отделят към 1.92 лева, което е към 63 стотинки на хранене. Тя дефинира това като извънредно незадоволително за обезпечаване на здравословна храна за лицата с психологични отклонения и направи съпоставяне, че в пандизите издръжката на един наказан за храна е 4 лева дневно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР