Омбудсманът Диана Ковачева поиска помощта от 300 лева за децата

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска помощта от 300 лева за децата
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Помощта от 300 лев. за децата от втори, трети и четвърти клас да се отпуска без излишна бюрокрация

Омбудсманът Диана Ковачева изиска помощта от 300 лв. за децата от втори, трети и четвърти клас да се отпуска без непотребна администрация, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. Диана Ковачева изпрати рекомендация до обществения министър Иванка Шалапатова, в която упорства да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на възпитаници от втори, трети и четвърти клас да дават уверение за записването им в съответното учебно заведение през новата 2023-2024 година, против което да получат еднократната държавна помощ от 300 лв.. 

Поводът за рекомендацията са постъпващите десетки тъжби до омбудсмана, в които родители акцентират, че желаят да се възползват от тази обществена поддръжка, само че срещат проблем. Агенцията за обществено подкрепяне изисква от тях уверение, че детето им е записано като възпитаник във втори, трети и четвърти клас, издадено от съответното учебно заведение. Това се случва в случай, че образованието в тези класове е наложително и децата не подлежат на настрана записване, каквото е за учениците в първи и осми клас, обясниха от пресцентъра на омбудсмана. 

„ Считам, че задължението за родителите да се снабдят от учебното заведение с такова уверение, с цел да го приложат към заявлението-декларация до дирекция „ Социално подкрепяне “, би трябвало да бъде преразгледано и отстранено. При състояние, че този тип помощ се отпуска за всички деца и данните кое дете къде е записано са налични в осведомителна система на Министерството на образованието и науката, считам че Агенцията за обществено подкрепяне следва да извърши тази инспекция служебно, според условията на Закона за електронното ръководство и не би следвало да я желае от жителите, още повече, че децата от втори, трети и четвърти клас не се записват за първи път в съответните образователни заведения “, сподели Диана Ковачева.

Общественият бранител добави, че държавната администрация следва тъкмо да ползва Закона за електронното ръководство, да не изисква от жителите и организациите представянето или доказването на към този момент набрани или основани данни, а да ги събере служебно от първичния админ. 

„ Вярвам във Вашата обществена ангажираност и предпочитание за понижаване на бюрокрацията и административната тежест за жителите. Очаквам в рационален период да ме информирате за подхванатите от Вас дейности по поставения проблем “, написа омбудсманът в рекомендацията си до обществения министър.

Приемът на заявките за еднократните помощи за учениците от Агенцията за обществено подкрепяне стартира преди седмица. От тази година са в действие промени за този тип помощ, която се отпуска за покриване на част от разноските на родителите при подготовката на учениците при започване на образователната година. Досега помощта се получаваше единствено от фамилии на възпитаници, записани в първи и осми клас. Право на подпомагането към този момент имат и записаните във втори, трети и четвърти клас. Помощта се отпуска без значение размера на приходите на родителите, осиновителите, приемните фамилии или настойника (попечителя), който отглежда детето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР