Омбудсманът Диана Ковачева поиска Конституционният съд (КС) да отмени разпоредба

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска Конституционният съд (КС) да отмени разпоредба
Коментари Харесай

Омбудсманът: КС да отмени забраната за технически преглед без винетка

Омбудсманът Диана Ковачева изиска Конституционният съд (КС) да анулира наредба от Закона за пътищата, съгласно която не може да се мине на механически обзор, в случай че за автомобила не платена пътна такса или винетка. 

Ковачева се  аргументира още, че такива такси се дължат единствено за платената пътна мрежа. Извън обсега ѝ не се желае нито винетка, нито пък тол такса. 

Омбудсманът напомня, че в Закона за придвижване по пътищата е планувана и санкция от 1000 лева, в случай че се кара без винетка по заплатен път. Освен това има и опция да се избере срокът, в който е годна електронната винетка. От друга страна обаче техническият обзор е наложителен и не може да бъде отлаган.

" Разпоредбата на член 10, алинея 16 от „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) слага според две самостоятелни едно от друго отговорности за водачите на МПС ", акцентира Ковачева. Според нея законовото условие за възнаграждение на пътните такси по никакъв метод не е обвързано с времето за осъществяване на механически обзор и не кореспондира с задачата и изискванията за инспекция на техническата редовност на транспортните средства.

" На процедура тозии текст принуждава жителите за осъществяване на едно обвързване какъвто е техническият обзор

да заплатят безпричинно пътна такса, която е нужна за придвижване единствено по платената пътна мрежа. Липсата на постоянен механически обзор води до ограничение на конституционното им право за свободно напредване по територията на страната, която включва и неплатена пътна мрежа, а това е неприемливо по Конституция ", разяснява Диана Ковачева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР