Омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде направена ревизия на ревизирания“

...
Омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде направена ревизия на ревизирания“
Коментари Харесай

Омбудсманът иска ревизия на „ревизирания“ закон за ВиК

Омбудсманът Диана Ковачева изиска да бъде направена проверка на „ ревизирания “ закон на ВиК. Тя е изпратила мнение по въпроса до  служебния министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по отношение на новия план за публично разискване на Закона за водоснабдяването и канализацията, в което напълно препотвърждава позицията си от декември 2022 година, защото „ видно от таблицата за отразяване на постъпилите оферти “ не е била призната.

В новото си мнение проф. Ковачева за следващ път обръща внимание на главните проблеми , които се обрисуват и в „ ревизирания “ план с гледище за неговото преразглеждане . Причината още веднъж е, че не са предпазени и обезпечени в задоволителна степен правата и ползите на битовите клиенти на ВиК услуги.

„ На всички публични разисквания в КЕВР на цените на ВиК услуги омбудсманът е упорствал за годишно обвързване на цената на водата за питейно-битови потребности с осъществяване на индикаторите за качество. Проектът планува основаване на нова Комисия, която да контролира само цените, разпоредбите за тяхното формиране, които отразяват единствено структурата на разноските. Контролът върху осъществяване на индикаторите за качество – сведени от 15 до 3, е очакван да се реализира от Асоциациите по ВиК. Това буди неразбиране, защото не е планувано обвързване на осъществяването на индикаторите за качество с цените на ВиК услугите “ , написа омбудсманът.

Проф. Ковачева пита по какъв метод Комисията ще пази ползите на потребителите – принцип, от който следва да се управлява при реализиране на активността си.

Обръща внимание на икономическата аргументираност на цените на ВиК услугите – другият принцип, от която следва да се управлява новата Комисия, и акцентира, че тя не кореспондира с единната цена в обособената територия, която вносителят аргументира за взаимност и понижаване на неравнопоставеността при даването им.

„ За каква взаимност и неравнопоставеност приказваме при условия на разнообразни способи за снабдяване на вода, за които се правят разнообразни разноски. Това опонира и на правилото за икономическа аргументираност на цената “ , безапелационна е Диана Ковачева.

Тя още веднъж акцентира, че според Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014 – 2023 година, заложената цел „ качество против пари “ ще се смята за осъществена, когато българските ВиК сдружения реализиран индикатори за успеваемост и качество на услугите, съизмерими с положителните европейски практики , и това докара до публично задоволство от услугите и цените.

Омбудсманът установи, че в заложения план отпадат значими индикатори за качество на питейната вода, равнище на покритие на ВиК услугите, непрекъснатост на водоснабдяването, повреди на водоснабдителната и на канализационната системи, само че в това време се вкарва нова финансова тежест за битовите консуматори . Като цена за достъп, която ще се заплаща без значение от използването или не на услугата, против което омбудсманът изрично се опълчва.

„ Предвиденият в законопроекта метод за установяване на обществената търпимост на цените на ВиК услугите – на база на изразходвано количество вода, постанова извода, че цената за достъп няма да се включва в определянето й, което е мощно тревожно “ , написа още Ковачева.

Тя добавя, че няма смяна и във връзка с употребяваните данни на Национален статистически институт за средномесечния приход на семействата по административни области и напомня, че Национален статистически институт нееднократно е пояснявала, че данните са ненадеждни.

Проф. Диана Ковачева показва и различен проблем, при който вносителят на плана даже не намира за вярно да планува процедура за използване на по-ниска цена на водата , когато тя не дава отговор на нормативните условия за качество, в това число при възбрана от РЗИ за прилагане на водата за питейно-битови потребности или когато водата явно е негодна за консумация, което е меко казано необяснимо.

„ В тази връзка, остава под въпрос осъществяването на задължението, според Директива (ЕС) 2020/2184 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2020 година по отношение на качеството на водата, предопределена за консумация от индивида (чл. 17, т. 2) – всички лица, снабдени с вода, предопределена за консумация, да получават постоянно, минимум един път годишно и в най-подходящата и елементарно налична форма “ , написа омбудсманът.

Проф. Ковачева акцентира, че в плана още веднъж не се регистрира нуждата от „ водни помощи “ , за подкрепяне на „ уязвимите консуматори “ . Допълва, че това е задача, която 44-ото Народно заседание разпорежда на министъра на районното развиване и благоустройството с решение на 13 декември 2019 година – Дъждовни води, бр.100 от 2019 година

„ В Проекта не е планувана процедура, по която ще се организират публичните разисквания по приемане и изменение на Общите условия за даване на ВиК услугите. В същото време не се планува приемане на Правилник за използване на закона “ , показва още омбудсманът.

Обръща внимание, че не е планувано и държавен орган да утвърждава общите условия на договорите с потребителите на ВиК и последващите промени в тях, което автоматизирано анулира използването на член 148, алинея 2 от Закон за защита на потребителя – Общите условия да се изпращат на Комисията за отбрана на потребителите за мнение за съществуването на неравноправни клаузи .

Омбудсманът акцентира още, че в ревизирания план е останала опцията ВиК операторът да се достави със заповед за осъществяване на парично обвързване , без значение от неговия размер.

„ Вносителят не е приел предлагането на омбудсмана да се планува процедура преди да се пристъпи към тази опция, за непринудено осъществяване, като да вземем за пример: изпращане на покана, в която категорично да бъде посочен период за заплащане на задължението, след приключването на който, при несъблюдение ще бъдат подхванати дейности за наложително събиране на задължението “, показва Диана Ковачева.

Тя добавя, че няма планувана опция и за подписване на съглашение за разсрочване на задължението .

По отношение на отдалечено отчитане на водомерите, омбудсманът отбелязва, че все още ВиК операторите и компаниите за дялово систематизиране употребяват уреди за отдалечен доклад с друг програмен продукт за отчитане на данните. Посочва, че в ревизирания план още веднъж не е препоръчан текст за продан на данните сред тях, без това да е за сметка на потребителите.

Обръща внимание, че на процедура ръководството на ВиК бранша минава към страната .

„ В момента 27 ВиК оператори са с преобладаващо държавно присъединяване, от тях 14 са 100% благосъстоятелност на страната. При наложителната консолидация ще останат единствено тези сдружения и „ Софийска вода “ АД, обслужваща административна област град София. Предвидено е общините, които не са членове на Асоциация да се причислят в 6-месечен период от влизането в действие на закона. Отново наблягам, че това е в несъгласие с наредбата на член 21, алинея 1, т. 8 от ЗМСМА, според която Общинският съвет приема решение за ръководство на общинското имущество. След прекосяване на неприсъединените общини към Асоциация, жителите им надлежно ще заплащат по-висока цена на ВиК услугата – единната цена, да вземем за пример: за жителите на Берковица цената ще се усили със 160%, на Троян – 55%, на Сапарева Баня – 54%, на Брацигово – 21% “ , написа още омбудсманът и акцентира, че не приема тезата на вносителя за така наречен взаимност и равнопоставеност, тъй като това „ няма икономическа и правна логичност “ .

Диана Ковачева добавя още, че от плана не излиза наяве и каква ще е процедурата за изменение на цените на ВиК услугите след консолидацията до приемане на Наредбата по член 89, поради регламентираните разнообразни периоди за присъединение (6 месеца от влизане в действие на закона) и за приемане на подзаконовия нормативен акт (12 месеца от влизане в действие на закона) и пита от кой момент жителите на присъединените общини ще заплащат новата единна цена.

„ Наредбите за контролиране на цените, за индикаторите за качество, за капиталовата стратегия и други ще се изготвят от министъра на районното развиване и благоустройството. Дейността на новата самостоятелна Комисия от изпълнителната власт ще се реализира според наредбата за цените на ВиК услугите, препоръчана от министъра на районното развиване и благоустройството и призната от Министерски съвет. В момента, според ЗРВКУ, методите за контролиране на цените, разпоредбите за тяхното формиране, отразяващи структурата на разноските, редът за внасяне на предложенията за цените и за одобряването им, както и редът за даване на информация се дефинират с разпоредба, призната от Министерския съвет по предложение на КЕВР “ , написа публичният бранител.

Допълва още, че не са включени в активността на новата Комисия досегашните функционалности на КЕВР по одобрение на бизнес проектите , а вместо това тя ще контролира единствено цени на ВиК услуги.

„ Не мога да се съглася с аргумента на вносителя, че квотата на страната от 35% в Общото заседание на Асоциациите по ВиК е избрана поради отговорностите й за реализиране на държавната политика в бранша. На процедура, с тази блокираща квота взимането на решение зависи постоянно от страната, което очевидно е ролята на Асоциацията “ , показва омбудсманът.

Обръща внимание и на различен проблем, обвързван с осъществяването на индикаторите за качество, планувано да се управлява от Асоциациите и пита дали те имат нужните за това запаси – административни, финансови, експертни и прочие . Посочва, че едно такова решение на Асоциацията следва да е предшествано от решение на съответните общински препоръки . Допълва, че не е ясно те от своя страна по какъв начин ще вземат това решение и че по този начин им се вменяват неприсъщи функционалности.

„ Пропуск в Проекта считам неналичието на ясно написана процедура при несъгласуване на капиталова стратегия от Асоциация по ВиК. Към момента това се обрисува като един от главните проблеми при одобрение на бизнес проектите на ВиК операторите – Асоциации не взимат решение за координиране на бизнес проект или са дали своят вот срещу, само че защото същият не е върнат в период за преправка с стимулирани инструкции се смята, че бизнес проектът е признат без възражения, което обаче не дава отговор на действителността “ , написа омбудсманът.

Обръща внимание и на обстоятелството, че Комисията за контролиране на цените на ВиК услугите е със мощно лимитирани пълномощия и не излиза наяве от претекстовете кое постанова това ограничение.

„ Необяснимо е освен това състояние, за какво при трима комисари сега, новата Комисия ще се състои от 5-ма членове. Създаването й ще наложи спомагателен финансов запас. В същото време в претекстовете към плана е маркирано, че препоръчаният план на акт не води до влияние върху държавния бюджет “ , безапелационна е проф. Ковачева.

Не на последно място омбудсманът показва изрично противоречие да бъде включена в състава на Обществения съвет по водоснабдяване и канализация , който е очакван като консултативно звено за подкрепяне решаването на проблеми от компетентността на министъра, още повече, че мненията, които изпраща не са отразени в „ ревизирания “ план.

„ Следва да имате поради, че омбудсманът предизвиква и пази правата на индивида с плануваните в Закона за омбудсмана средства. Правомощията на омбудсмана са категорично регламентирани. Освен това, според член 45, алинея 2 от Закона за администрацията, Съветите могат да включват специалисти, както и представители на неправителствени организации, имащи отношение към активността на съответното министерство “ , заключава проф. Диана Ковачева.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР