Омбудсманът Диана Ковачева настоя за реални промени в Кодекса на

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоя за реални промени в Кодекса на
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя за реални промени в Кодекса на труда при онлайн работа

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за действителни промени в Кодекса на труда при онлайн работа, оповестиха от пресцентъра на държавния бранител.

Ковачева е изпратила мнение до министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова по отношение на оповестения на уеб страницата за Обществени съвещания план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда, който цели рационализиране на нормативната уредба за работата от разстояние.

Според Ковачева би трябвало да бъдат преосмислени препоръчаните текстове за обезпечаване на сигурността при работа и упорства да се предложат законодателни решения, които действително да реализират възстановяване на организацията на здравословните и безвредните условия на труд за работещите онлайн.

Омбудсманът обръща внимание, че с препоръчаните промени се разпореждат спомагателни, неприсъщи отговорности на служащите и чиновниците, които ще правят работа от разстояние. Например - да дават на работодателя писмена информация за характерностите на обезпеченото от тях работно място, в което ще работят онлайн. Освен това чиновниците би трябвало да подсигуряват, че помещението, в което ще бъде работното им място, е с задоволително повърхност и има изискванията за работата от разстояние без риск за здравето и сигурността.

Диана Ковачева цитира законодателството и по-специално Кодекса на труда, в който е записано, че обезпечаването на тези условия е напълно обвързване на работодателя и той носи отговорност при неспазване на това свое обвързване.

Омбудсманът показва още, че осъществяването на тези отговорности е сложно и включва дейности от страна на работодателя, респективно службата по трудова медицина, за осъществяване на надзор на факторите на работната среда, които отговорности не могат да бъдат сменени от субективната преценка на служащия.

„ Работникът няма по какъв начин да направи преценка дали помещението, в което ще бъде работното му място е с задоволителна повърхност, която да му разрешава да прави работата от разстояние без риск за здравето и сигурността му. Не следва да се основава опция служащият да носи отговорност за дадената от него преценка. Тя следва да се базира на експертни критерии и знания, с каквито нормално служащият не разполага. В този смисъл не е целесъобразно и работодателят да се довери на тази преценка ", аргументира се омбудсманът.

В мнението си проф. Ковачева поддържа въвеждането в трудовото законодателство на така наречен „ право на изключване ". Това е правото на служащия или служителя да не реализира електронна връзка с работодателя по време на регламентираните почивки, с цел да не се позволява нарушение на законоустановените почивки и за възстановяване на опциите за съчетаването на професионалния и персоналния живот.

Според Диана Ковачева тази смяна е вярна и нужна, само че тя би трябвало да се отнася за всички наети служащи, а освен на работещите от разстояние.

Предложенията за промени в Кодекса на труда (КТ) по отношение на работата от разстояние бяха оповестени в портала за публични съвещания на 18 август. Вносител на законопроекта е Министерството на труда и обществената политика (МТСП). С предложенията се цели „ по-голяма еластичност и сигурност при работата от разстояние ". Това включва организацията на здравословните и безвредните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време, излиза наяве от показания план.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР