Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и
Коментари Харесай

Ковачева поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен Христов страната да предприеме незабавни ограничения за финансова поддръжка на битовите клиенти на природен газ и на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ, които обезпечават топлоснабдяване на жилищни здания.

„ Предлагам предпочитано разработване на нова държавна стратегия за компенсиране на част от нарасналите разноски за природен газ на семействата и на топлопреносните предприятия. Смятам, че срокът на деяние на новата стратегия следва да бъде най-малко до края на 2022 година с планове за удължаването ѝ до края на отоплителния сезон през април 2023 година “, написа омбудсманът.

Повод за тази рекомендация на проф. Ковачева са множеството тъжби и сигнали, в които хората търсят помощ поради неспособност да заплащат високите сметки за топлинна сила и природен газ.

„ С дълбока угриженост се обръщам към Вас във връзка невижданото повишаване на цените на природния газ за битовите консуматори, както и за топлофикационните сдружения, които топлоснабдяват стотици хиляди български семейства. Само за последните два месеца цената на природния газ, продаван от публичния снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД, се усили повече от два пъти – от 141,76 лева./МВч за юни 2022 година на 298,29 лева./МВч за август 2022 година Официалното заявление на държавното сдружение е за ново покачване на цената до 315,61 лева./МВч за септември 2022 година “, акцентира Диана Ковачава.

Тя се аргументира с обстоятелството, че битовите консуматори на природен газ през декември 2021 година при доста по-ниска контролирана цена на горивото – 102,33 лева./МВтч, са получавали финансова поддръжка от страната по държавната Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни сдружения, употребяващи като главно гориво природен газ, с подкрепяне с закрепена сума на един МВч. Затова те с съображение чакат държавната поддръжка да продължи в изискванията на двойно и тройно нарастване на контролираните цени на горивото.

„ Известно е, че действието на държавната Програма за компенсиране завърши на 31 май 2022 година С това беше прекъсната и помощта за топлофикационните предприятия, които употребяват като главно гориво природен газ. Стопански ръководители от бранш „ Топлоснабдяване “ ме осведомиха за тежко финансово положение на някои от сдруженията (например „ Топлофикация - Враца “ ЕАД и „ Топлофикация - Бургас “ АД), подбудено от забележителните разлики сред прогнозните и действителните цени на природния газ, избрани от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) “, добавя омбудсманът.

В рекомендацията си Ковачева акцентира още, че съгласно мениджърите съществува действителна заплаха тези сдружения да се окажат в неспособност за осъществяване на главното им обвързване да обезпечават непрекъснатост на доставките на топлинна сила, като и че не са изключени и банкрути.

Омбудсманът акцентира, че най-голямото дружество в бранша – „ Топлофикация София “ ЕАД, има 421 млн. лева акумулиран недовзет доход към 31 юли 2022 година

„ Както е известно, КЕВР утвърди внезапно повишаване на топлата вода и парното за клиентите на топлофикационните сдружения приблизително с 30% (без ДДС) за ценовия интервал от 01.07.2022 година до 30.06.2023 година, като за „ Топлофикация София “ ЕАД нарастването е с 39,99%. Категорично е мнението ми, че този растеж прекрачва границите на обществената търпимост. Но даже това рисково покачване е изчислено въз основа на планирана цена на природния газ в размер на 115,67 лева./МВч, а топлофикациите сега заплащат горивото на два и половина пъти по-висока цена “, добавя омбудсманът с настояването обезщетенията да продължат за битовите клиенти на синьо гориво и топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ, топлоснабдяващи жилищни здания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР