Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище в Комисията за енергийно и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище в Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Омбудсманът с препоръка да не се вдига цената на водата в 14 области в България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка публичното разискване за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2023 година, написа Българска телеграфна агенция

" Като бранител правата и ползите на жителите насочвам рекомендация -  цената на ВиК услугата, предоставяна от ВиК Смолян, ВиК Русе, ВиК Ямбол, ВиК Стара Загора, ВиК Плевен, ВиК Варна, ВиК Монтана, ВиК Велико Търново, ВиК Силистра, ВиК Враца, ВиК Търговище, ВиК Пловдив и ВиК Габрово да не бъде повишавана ", написа тя. 

Проф. Ковачева бе безапелационна, че нарастването на цените е в нарушаване на  принципите, от които следва да се управлява по закон КЕВР, а точно – обезпечаване на условия за даване на повсеместен достъп до ВиК услуги, отбрана ползите на потребителите, икономическата аргументираност на цените на водата и отчитане потребностите на потребителите, които заради географски, теренни или други аргументи се намират в неравнопоставено състояние.

Според нея за жителите става все по-непосилно да погасяват възходящите сметки за вода в изискванията на рецесии (икономическа, политическа, финансова, постковид) и при голяма инфлация - годишната инфлация за октомври 2022 година по отношение на октомври 2021 година е 17,6%.

„ За страдание КЕВР не взе поради изразените причини от омбудсмана и усили цените на услугите на деветнадесет ВиК оператора. Средното нарастване на комплексната ВиК услуга за 2022 година по отношение на 2021 година е 36% “, акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че за 13 от 19-те области на страната, чиито ВиК оператори имат утвърдени бизнес проекти за регулаторен интервал 2022 година – 2026 година, цените на ВиК услугите през 2023 година се усилват.

Посочва, че в област Смолян, където и сега цената на ВиК услугата е на четвърто място в страната, е планувано най-голямото нарастване (24%) спрямо одобрените цени за 2022 година Така от 1 януари следващата година жителите на Смолян и района ще бъдат принудени да заплащат с цели 68% по-скъпа ВиК услуга по отношение на началото на 2022 година

„ Гражданите на Омуртаг неведнъж стачкуват във връзка прелюдия от години извънредно тежък режим на водоподаване. През идната година те ще се наложи да заплащат с 3% по-скъпа вода от одобрената цена за 2022 година и с 4 % по-скъпа услуга по отношение на цената за 2021 година, макар че проблемите с качеството на услугата не се позволяват “, акцентира проф. Ковачева.

Тя обръща внимание на обстоятелството, че осъществяването на индикаторите за качество „ общи загуби на вода във водоснабдителните системи “, не се вземат поради от Регулатора при изменението на цената на ВиК услугата за 2023 г. 

„ Оценявам, че дейностите на КЕВР са съобразени с нормативните разпореждания, само че през годините неведнъж подчертавах, че загубите на вода по водоснабдителната мрежа са една от главните аргументи за прекосяването към режим на водата в стотици обитаеми места в страната “, показва публичният бранител.

Проф. Ковачева добавя още, че от Сравнителния разбор на КЕВР за ВиК бранша за 2021 година, според които за 16 от 19-те ВиК оператора с утвърдени бизнес проекти за сегашния регулаторен интервал, оценката на КЕВР за индикатор „ общи загуби на вода “ е „ цялостно несъблюдение “. 

„ В областите Монтана, Ямбол, Разград, Търговище, Варна, Плевен и Враца общите загуби на вода надвишават 60%. Потърпевши са потребителите. Основателно е настояването им - цената да бъде понижена, когато ВиК операторите позволяват високи загуби на вода “, безапелационна е Ковачева.

Тя подчертава и на обстоятелството, че през м. април 2021 година КЕВР приема Указания за регулаторен интервал 2022 г.– 2026 година, според които, индикаторът за качество - „ общи загуби на вода във водоснабдителната система “ е избран от Комисията като индикатор за успеваемост, само че той ще се ползва за изменението на цените на ВиК услугата след третата година от регулаторния интервал и чак през първата година от идващия. 

„ До тогава обаче жителите ще заплащат цена за услуга, която не дава отговор на качеството й на даване, което не е заслужено “, аргументира се омбудсманът.

В мнението си Ковачева обръща внимание и на обществената търпимост на цената на водата за 2023 година и показва, че КЕВР не е разгласила данните, употребявани за изчисляването й - средномесечен паричен приход на разположение от семейството по области за 2021 година от проучване „ Наблюдение на домакинските бюджети “. 

„ От Доклада на работната група излиза наяве, че тези данни са предоставени от Националния статистически институт (НСИ) с изискването, при публикуването им да бъдат посочени стойностите на оптималната неточност за всяка област. Това е неотложно, поради обстоятелството, че тези данни са ненадеждни “, добавя публичният бранител.

Подчертава още, че при установяване на обществената търпимост, която играе съществена роля за гарантиране опцията на жителите да погасяват отговорностите си за вода, би трябвало да се употребяват потвърдено надеждни данни.

„ Много близки до обществената търпимост са цените на ВиК услугите за 2023 година на: „ Водоснабдяване-Дунав “ ЕООД (цена с Данък добавена стойност - 5,191 лева, при обществена търпимост с Данък добавена стойност - 5,384 лева.), „ ВиК “ ООД гр. Силистра (цена с Данък добавена стойност – 5,284 лева, при обществена търпимост с Данък добавена стойност – 5,545 лева.), „ ВиК “ АД гр. Ловеч (цена с Данък добавена стойност – 4,002 лева, при обществена търпимост с Данък добавена стойност – 4,232 лева.), написа омбудсманът с извода, че цената на ВиК услугата за тези сдружения действително може да надвиши прага на обществената търпимост, което е неприемливо.

Омбудсманът изпрати в КЕВР и негативно мнение по ценовото предложение на ВиК Кърджали, съгласно което потребителите ще бъдат принудени през 2023 година да заплащат с 45% по-скъпа ВиК услуга по отношение на цената за 2021 година, прилагана и през 2022 година, т.е. от 2,648 лева /с ДДС/ на 3,847 лева /с ДДС/). Предложената цена за одобряване за 2026 година пък е с цели 86% по-висока по отношение на м.г. - от 2,648 лева /с ДДС/ на 4,927 лева /с ДДС/.  

„ Бизнес проектът и ценовото предложение на „ ВиК “ ООД гр. Кърджали за регулаторен интервал 2022 г.-2026 година се преглеждат от КЕВР в последния месец от първата година на посочения интервал. По този метод КЕВР на 6 декември 2022 година организира публично разискване за утвърждава цените на ВиК услугите за област Кърджали за 2023 година, 2024 година, 2025 година и 2026 година, променя и утвърждава цената за 2023 година Това е казус в практиката на КЕВР.  На процедура регулаторният интервал за ВиК Кърджали вместо 5, включва 4 години, което е в несъгласие с нормативната уредба “, показва омбудсманът.

Проф. Ковачева още веднъж акцентира, че е неприемливо забележителното нарастване на цената на водата в Кърджали и района през годините предвид на незадоволителното качество на предоставяната услуга.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР