Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на здравеопазването проф.

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на здравеопазването проф.
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя за гарантиран достъп до здравеопазване и спешна реформа в системата на ТЕЛК и НЕЛК

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, до министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков и до ръководителите на двете отраслови парламентарни комисии –  Искрен Арабаджиев и доктор Стоян Тонев, в което ги алармира за нуждата от незабавни решения по най-неотложните проблеми на хората с увреждания.

Причината за това мнение е постъпилото в институцията на омбудсмана отворено писмо, в което хора с увреждания търсят подпомагане за решаването на техни съответни усложнения, свързани с обезпечаване на лекуването им, здравната експертиза и произлизащите от нея обществени права, общественото им подкрепяне, асистентска грижа, в това число изтеклите експертни решения след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура, което ги остави без обществена поддръжка. В него те обръщат внимание, че неприятните политики са съществена причина за ситуацията, в което се намират хората с увреждания и показват, че са лишавани от животоспасяващи и поддържащи лечения.

Отвореното писмо е оповестено от госпожа Павлина Григорова на уеб страницата за онлайн петиции: и единствено за една седмица подписите в негова поддръжка към този момент наброяват над 1 250.

„ Като главен проблем на хората с увреждания, за който се отбелязва, че нарушава тяхното достолепие, се показва здравната им експертиза от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). В тази връзка се обръща внимание, че процедурата по освидетелстване и преосвидетелстване е тромава и се добавя, че огромна част от явяващите се в продължение на месеци са лишени от всевъзможни приходи. Отправят се оферти за решение на проблемите, включително по отношение на: обезпечаване достъп до лекуване на редица болести и търсене на опция за лекуване в други държави; НЗОК да преразгледа финансирането, като при разискванията бъде взето поради мнението на хората с увреждания; Осигуряване на достъп до нови способи на лечение; Осигуряване на омекотен достъп в изискванията на извънболничната помощ до скъпоструващи образни проучвания “, написа проф. Ковачева.

Тя акцентира, че хората с увреждания упорстват да не бъдат лишавани от права при всяка смяна на Наредбата за здравната експертиза; придобилите право на непозната помощ да не я губят до излизане на ново експертно решение и влизането му в действие, както и обезпечаване на финансова поддръжка за този период; персоналната помощ да бъде съобразена и с помощните средства; обезпечаване на положително заплащане на лекарите работещи в ТЕЛК; за хора с вродени увреждания и добити в детска възраст да няма условие за застрахователен стаж като изискване за разпределяне на пенсия по неработоспособност.

„ Като омбудсман неведнъж съм отправяла рекомендации за решение на поставените проблеми в отвореното писмо. Бих желала също да изразя мощното си безпокойствие от случаите на нарушени права на хора с увреждания и в тази връзка да посоча нуждата от намиране на съответни решения и гарантиране на техните права “, безапелационна е Диана Ковачева.

По мотив достъпа до лекуване, публичният бранител обръща внимание върху високите равнища на доплащане от пациента в опазването на здравето у нас, като нужните за това суми постоянно остават непостижими за хората с увреждания, поради ниските им приходи и неналичието на съответно обществено подкрепяне.

„ Изискването за възнаграждение или доплащане слага пациентите в риск и заплашва както правото им на достъп до опазване на здравето, по този начин и възобновяване на работоспособността им и опциите за живот в положително здраве “, подчертава проф. Ковачева.

Другият въпрос, който омбудсманът показва, е нуждата от предприемане на незабавни ограничения за обезпечаване на навременен и обезпечен достъп на хора до самостоятелно лекуване и нововъведения посредством обезпечаване на омекотен достъп до модерни лечения и лекуване в чужбина, което също е значима причина за гарантиране на правата на хората с увреждания.

„ Проблемите, произлизащи от неосигуряването на достъп на жителите до дълготрайно лекуване, палиативни и здравни грижи, а също продължителна рехабилитация с задоволителен размер и дълготрайност, също нарушават пациентските им права и основават действителна заплаха за техния живот и здраве и е належащо разискване на незабавни ограничения за тяхното решение “, написа още омбудсманът.

Като изключително значими Диана Ковачева откроява проблемите на хората с увреждания при здравната експертиза и произлизащите от нея обществени права.

„ Както неведнъж съм отбелязвала, забавянето на експертизата от ТЕЛК и НЕЛК и продължителната процедура по обжалване, лишава хората с увреждания до издаването на ново експертно решение и влизането му в действие от редица обществени права, а огромна част остават за дълъг интервал с понижени или без никакви средства за прехрана и лекуване, от които те навреме се нуждаят “, акцентира публичният бранител.

Според омбудсмана проблем, водещ да нарушение на цивилен права, е и неналичието на явен ангажимент от профилираните сформира на НЕЛК да се произнесат с решение всъщност при наново установено процесуално нарушаване от страна на ТЕЛК.

„ Това води до няколкократна анулация на експертните решения и връщането им на ТЕЛК за ново освидетелстване на лицето с напътствие за премахване на позволените неточности и пропуски в решението. Поради анулацията пенсията за неработоспособност на лицето се стопира, което го оставя без приход за целия интервал до окончателното изговаряне на органите на здравната експертиза “, добавя проф. Ковачева.

Тя обръща внимание и на проблемите, които произтичат от обвързването на правото на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване с условието за съществуване на застрахователен стаж, добит до датата на инвалидизиране.

„ Придобитият стаж след посочената в експертното решение дата на инвалидизиране не се взема поради при определянето на правото за разпределяне на пенсия за неработоспособност, което за доста жители значи, че те на процедура са лишени до края на живота си от този тип поддръжка “, акцентира омбудсманът. Затова предлага изчерпателен разбор на казуса и преразглеждане на условието за застрахователен стаж, добит до датата на инвалидизиране, като изискване за разпределяне на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване.

Диана Ковачева упорства да се обърне внимание и на асистентската поддръжка, която би трябвало да обезпечава задоволително помощ на нуждаещите се да водят заслужен и самостоятелен живот. Според нея е значимо въведените механизми да обезпечават съответни благоприятни условия на членовете на фамилиите на хората с увреждания да упражняват специалностите си и да се осъществят на пазара на труда, в това число и посредством осъществяване на образования и преобразяване на асистентството в специалност.

Омбудсманът припомня и за усложненията на хора с увреждания да упражняват правата си след 1 април 2022 година, когато бе анулирана изключителната епидемиологична конюнктура. Настоява § 20, алинея 1 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние да обхване и жителите, на които експертните решения са изтекли в интервала след 31 март 2022 година

В тази връзка още преди Великден, проф. Ковачева показа на вниманието на ръководителя на Народното събрание и депутатите от обществената комисия съответно законодателно предложение за удължение периода на изтеклите ТЕЛК решения с три месеца след епидемиологичната конюнктура, след това припознато и импортирано от народни представители.

Цялото мнение тук:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР