Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министър-председателя Николай Денков, в

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министър-председателя Николай Денков, в
Коментари Харесай

Омбудсманът предупреди: Новият орган за борба с домашното насилие няма да е ефективен

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министър-председателя Николай Денков, в което показва несъгласието си по отношение на по този начин оповестения на уеб страницата за публични съвещания.

Проект за приемане на Правилник за устройството, организацията и активността на Националния съвет за отбрана от домашното принуждение. Подзаконовият нормативен акт планува обособяването на отдел „ Закрила на уязвими групи и взаимоотношение с гражданско общество “, който ще извършва функционалностите на Секретариат на Националния съвет за отбрана от домашното принуждение.

В мнението си проф. Ковачева упорства за основаването на независима конструкция, която да бъде ангажирана с административно-техническото, организационното, експертното, финансовото обслужване и подкрепяне осъществяването на функционалностите на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Тя е безапелационна, че с предложенията в Постановление на Министерски съвет не се покрива заложената законова цел за независима държавна политика в региона на домашното принуждение и акцентира, че е нецелесъобразно смесването на области, които имат своите лични специфики и са разнообразни от тематиката за домашното принуждение.

„ Не намирам за уместно, когато се чака страната да вложи нужните запаси за битката с домашното принуждение и да има независима политика в тази област, да се обособи секретариат, който ще има и други функционалности в области, разнообразни от домашното принуждение. Прави усещане, че даже и в наименованието на отдела отсъства тематиката за домашното принуждение. Още повече, че секретар на Националния съвет ще е шеф на отдел „ Закрила на уязвими групи и взаимоотношение с гражданско общество “, който ще е секретар и на още два съвета в напълно друга по естеството си от домашното принуждение област. За ефикасната работа в областта на домашното принуждение се изискват експертни и характерни знания в предварителната защита и отбраната от домашното принуждение, което допуска в структурата да работят специалисти с висока експертиза в тази област “, написа публичният бранител.

Проф. Ковачева акцентира още, че като омбудсман неведнъж е упорствала за предприемането на решителни ограничения за битка с домашното принуждение, в това число и на законодателно равнище. Обръща внимание, че при разискване на законопроектите, категорично е посочвала като забележителна празнина неналичието на народен орган у нас, който да бъде виновен за формулирането, използването и оценката на политиките и координацията на дейностите на органите по предварителна защита и противопоставяне на домашното принуждение.

„ В хода на разискванията на измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение поддържах законодателните оферти за основаването му, защото е несъмнено, че предварителната защита и отбраната на потърпевшите от домашното принуждение, координацията на органите, основаването и оценката на политиките в тази сфера, би трябвало да бъде целенасочена държавна политика “, добавя публичният бранител.

По тази причина тя не поддържа по този начин оферти план, който не дава отговор на поставените цели, а точно - основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, който е профилиран непрекъснато настоящ групов и съвещателен орган за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение посредством съгласуваност, наблюдаване и оценка на политиките и ограниченията за попречване и отбрана от домашното принуждение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР