Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър Младен Маринов,

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър Младен Маринов,
Коментари Харесай

Ковачева поиска ефективно и бързо разследване на случаите с полицейско насилие над граждани

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до вътрешния министър Младен Маринов, с която изиска задълбочено, независимо и дейно следствие на сигналите, в които се твърди за непозволено упражнена мощ от полицейски чиновници при задържането на митинга в центъра на гр. София на двамата жители – Евгени Марчев и Димитър Педев.

„ Обръщам се към Вас във връзка публикуваните в медиите фрагменти и получена тъжба до институцията, от които е видно, че по време на митинга на 10.07.2020г. в столицата, по отношение на жители има подозрения за непозволено използвана физическа мощ от страна на органите на полицията. Особено притеснителни са оповестените видеоматериали, на които се вижда по какъв начин огромен брой полицейски чиновници упражняват физическа мощ “, написа омбудсманът.

Със заповед на Диана Ковачева от 13 юли 2020 година (понеделник) и на база на жалбата до институцията, публичният бранител разпореди на екипа на Националния предпазен механизъм  незабавна инспекция в 01РУ – Столична дирекция на вътрешните работи и 03РУ – Столична дирекция на вътрешните работи. (б.р. Национален природонаучен музей е профилирана дирекция към институцията на омбудсмана, която реализира наблюдаване в местата за задържане и отнемане от свобода).

 „ От особена значимост е изясняването на аргументите двете лица да не бъдат приведени в болнични заведения още след първите прегледи, при които е установено съществено влошено здравословно положение “, акцентира омбудсманът.

В тази връзка доцент Диана Ковачева упорства за задълбочено следствие за непозволена приложимост на мощ от страна на органите на полицията при задържането и на двамата жители, да й бъде предоставена цялостна, навременна и точна информация, в това число всички документи, събрани в хода на инспекцията, както и запис от камерите за видеонаблюдение за интервала на задържането им, намиращи се надлежно в 03 районно управление (на МВР) Столична дирекция на вътрешните работи и 01 районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи. 

Доц. Диана Ковачева обръща внимание, че конституционната роля на омбудсмана като правозащитник е „ да очертае пред органите на властта конституционните и международно-правни гаранции за спазването на правата на индивида, както и правозащитните стандарти, открити в практиката на Европейския съд за правата на индивида в Страсбург.  

Омбудсманът акцентира, че според европейските и интернационалните стандарти и българското законодателство е належащо да се изследва дали е налице пропорция при потреблението на физическа мощ и помощни средства от правоохранителните органи. Съгласно този принцип използваната мощ следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР