Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисия за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисия за
Коментари Харесай

Омбудсманът пита КЕВР: Защо без публичност са одобрени общите условия на ЧЕЗ?

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на Комисия за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ Иван Иванов, в което пита за какво без публично разискване Регулаторът утвърди на 10 март т.г. общите условия за продажба на електрическа сила на „ Електрохолд Продажби “ ЕАД. Омбудсманът обръща внимание и на обстоятелството, че към 20 март 2023 година към момента не е поместена информация за това на интернет страницата на Комисията, което нарушава правилата за гласност и бистрота , които КЕВР следва да съблюдава при реализиране на активността си.

Проф. Ковачева е безапелационна, че с извършената процедура по одобрение на общи условия на „ Електрохолд Продажби “ ЕАД не е спазен законът , което е видно от Доклад вх.№ Е-ДК-2048#1/10.11.2022 година на работната група.

Аргументите на Омбудсмана са, че не е извършено публично разискване по реда на член 14, алинея 1 от Закона за енергетиката , според който „ Комисията организира процедура за публично разискване със заинтригуваните лица при правенето на общи административни актове, планувани в този закон… “ . Посочва, че решенията на КЕВР, с които се утвърждават общите условия на сдруженията, са общи административни актове. В този смисъл е и непротиворечивата правосъдна процедура .

„ Проведеното обществено разискване от страна на енергийното дружество е спомагателен стадий от процедурата, който е очакван с Наредба № 3 от 21.03.2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката “, написа публичният бранител. Проф. Ковачева акцентира още, че от Доклада на работната група не се открива осъществяване на условието на член 148, алинея 2 от Закона за отбрана на потребителите :

„ Когато в нормативен акт е планувано държавен орган да утвърждава общите условия на договорите с консуматори и последващите промени в тях, те се изпращат на Комисията за отбрана на потребителите за мнение за съществуването на неравноправни клаузи. Държавният орган утвърждава общите условия на договорите с консуматори единствено в случай че Комисията за отбрана на потребителите утвърди предоставените ѝ общи условия и откакто реши, че те не съдържат неравноправни клаузи по смисъла на тази глава. “

Посочва, че по Закона за енергетиката, Регулаторът утвърждава общите условия на договорите , планувани в този закон, а наложително изискване за това е и одобряването им от Комисията за отбрана на потребителите за неравноправни клаузи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР