Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до депутатите от 47-ото Народно

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до депутатите от 47-ото Народно
Коментари Харесай

Най-важните ни проблеми - омбудсманът прати списък на новия парламент

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до депутатите от 47-ото Народно заседание, в което ги среща с главните проблеми, които жителите слагат в своите тъжби до нея. През 2021 година близо 60 000 души са потърсили поддръжка във връзка със собствен проблем, а изпратените сигнали са над 13 000.

Голяма част от тях са свързани с високите цени на природния газ, електрическата и топлинна сила и с инфлацията като цяло. Доц. Ковачева напомня данните на Евростат, съгласно които още преди пандемията 51% от популацията на България е в неспособност да обезпечи съответно отопление на дома си. Затова тя упорства за въвеждането на нови ограничения в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, като да вземем за пример - заледяване на енергийните цени за зимните месеци, удължение периода на заплащане на отговорностите към доставчиците на публичните услуги, да не се изключва услугата при неплащане на отговорности, в това число при опция за тяхното разсрочване.

Омбудсманът предлага в Закона за енергийната успеваемост формулиране на понятието „ енергийна беднотия “ и основаване на механизми за по-адекватна и навременна енергийна помощ, а в Закона за налога върху добавената стойност - понижаване на Данък добавена стойност за силата.
Диана Ковачева: Парите по запори непосредствено отиват по сметките на ЧСИ-тата
Предлагам в Закона за ограниченията по време на изключително състояние да бъде включена една възбрана за секвестирането на парите по програмата...

Доц. Ковачева визира и казуса с неприятното качество на ВиК услугите. „ Категорично е мнението ми, че регулирането на цените, достъпността и качеството на водоснабдителните и канализационните услуги се нуждаят от нов Закон за водоснабдяването и канализацията, който да пази в задоволителна степен правото на потребителите да получават качествена услуга на стопански обоснована цена. Освен това да планува ограничения за разпределяне на целева помощ за водоснабдяване на обществено слаби жители ", написа в писмото.

Диана Ковачева упорства и за решения на все по-задълбочаващите се проблеми на жителите с компаниите за събиране на вземания, т. нар колектори, и на компаниите за бързи заеми. Тя упорства да се реши законодателно казуса за въвеждане на правила при тяхната активност и усилване на контрола върху тези сдружения.

Омбудсманът слага акцент и върху проблемите на жителите в изпълнителното произвеждане с регламентирането на спомагателни благоприятни условия за отбрана. Подчертава и нуждата от експлицитната нормативна уредба на така наречен персонален банкрут.

Доц. Ковачева слага на дневен ред и проблемите за правата на пенсионерите като подчертава върху неналичието от ефикасни ограничения за опазване размера на приходите им от 1 януари 2022 година Необходимо е да се планува опция всички добавки към пенсиите като антикризисна мярка категорично да бъдат законово регламентирани като несеквестируеми, заключава тя.
Диана Ковачева: Не можем да спрем хората да напущат страната, в случай че не са си платили налозите
„ Когато един човек е декларирал недвусмислено своето предпочитание да напусне страната и се намира на границата, няма по какъв начин да те спрат да уп...

Освен това омбудсманът желае омекотен ред за приемане на лекарствени артикули, в това число служебно удължение от НЗОК на периода на годност на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти. Както и действителен достъп на хората и задоволително средства за безвъзмездни медикаменти за домашно лекуване на COVID-19, за времето на цялото лекуване.

По отношение на трудовите правни отношения доцент Ковачева желае увеличение размера на неплатения отпуск, който да се зачита за трудов и застрахователен стаж по време на изключително състояние и изключителна епидемиологична конюнктура, в това число за основаване на ред за възнаграждение от страната на здравните осигуровки на лицата, ползващи неплатен отпуск заради оповестеното изключително състояние.

Правата на хората с увреждания също са предмет на голям брой тъжби до институцията, както и казусът с домашното принуждение, написа още в писмото.

Цялото писмо на омбудсмана е налично.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР