Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до министъра на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до министъра на здравеопазването
Коментари Харесай

Омбудсманът се e застъпила за възобновяване на работата на неотложния педиатричен кабинет в Ловеч

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила рекомендация до министъра на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов, в която се е застъпила за неотложния педиатричен кабинет в Ловеч, с настояването да се направи цялостна инспекция на случая и да се подхващат съответни дейности за обновяване на работата му. Това оповестиха от кабинета на омбудсмана.

Повод за рекомендацията на публичния бранител е тъжба на 528 жители, които в писмо алармират за казуса и поддържат работата на лекарите в педиатричния кабинет.

Родителите молят за подпомагане омбудсмана, тъй като, съгласно тях, закриването на дежурния кабинет и пренасочването на децата им към незабавно поделение слага в риск здравето им.

Тезата на жителите е, че в незабавната помощ се одобряват тежки случаи, в това число на възрастни, освен на деца, а пренасочването на дребните "ще натовари в допълнение към този момент претрупаната незабавна здравна помощ и ще понижи качеството на здравно обслужване ". Те упорстват да бъдат взети ограничения "за връщане към работа на наложителен детски кабинет, да се обърне внимание на аргументите за неговото затваряне, като се вземат поради потребностите на лечебното заведение и личния състав му ". Посочват, че "след като кабинетът няма опция да работи целодневно, може да се подхващат ограничения той да работи на смени и наряди, комфортни за лекарите-педиатри ".

"Като омбудсман, бих желала да отбележа нуждата правото на децата на достъп до здравна помощ при съблюдаване на правилата на своевременност, достатъчност и качество да бъдат напълно обезпечени. Бих желала също да обърна внимание върху поддръжката на родителите за лекарите в педиатрията в гр. Ловеч, схващане към компликациите, които срещат, и отправеното в тази връзка предложение, както и посоченото, че пренасочването на децата към незабавното поделение на болничното заведение, с оглед неговата натовареност и съществуването на доста тежки случаи ще ги сложи в риск и ще докара до понижаване на качеството на медицинските услуги ", написа омбудсманът до здравния министър.

Тя упорства да бъдат разисквани всички благоприятни условия за обновяване на активността на дежурния педиатричен кабинет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР