Омбудсманът Диана Ковачева е депозирала оставката си в Народното събрание.

...
Омбудсманът Диана Ковачева е депозирала оставката си в Народното събрание.
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева подаде оставка

Омбудсманът Диана Ковачева е подала оставката си в Народното събрание. Това се разбра от известие, което ръководителят на Народното събрание прочете при започване на днешното пленарно съвещание. Оставката ѝ е по отношение на идното ѝ предопределение в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ). Ковачева би трябвало да встъпи в служба на 17 април, когато изтича мандатът на българския арбитър в Европейски съд по правата на човека Йонко Грозев.

Росен Желязков разгласи, че при предварително преустановяване на пълномощията оставката ѝ не се гласоподава от Народното събрание, а се афишира от неговия ръководител. Затова той публично разгласи оставката ѝ и съобщи, че пълномощията ѝ се приключват от през днешния ден.

Това значи, че от през днешния ден институцията остава без управлението, защото в края на март оставка подаде и зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова. По тази причина Народното събрание би трябвало да организира незабавно избор както на омбудсман, по този начин и на негов заместител, само че по всяка възможност това няма да се случи в 49-тото Народно заседание. Причината е не толкоз неналичието на време, колкото отсъствието на единодушие сред някогашното ръководещо болшинство (ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната - Демократична България ", бел.авт.), което може да докара до опорочаване на процедурата.

По закон в случаите на предварително преустановяване на мандата на омбудсмана нов омбудсман се избира в период един месец от влизането в действие на решението за преустановяване. Омбудсманът се избира от Народното събрание за период пет години и може да бъде преизбиран на същата служба единствено за още един мандат. Заместник-омбудсманът също се избира от Народното събрание, само че по предложение на омбудсмана и в период един месец от избирането на титуляря. Диана Ковачева беше дълготраен шеф на " Трансперънси интернешънъл " - България. През 2011 година, откакто Маргарита Попова беше определена за вицепрезидент, Ковачева влезе като министър на правораздаването в първия кабинет на Бойко Борисов.

Като такава тя председателстваше Висшия правосъден съвет при избора на Сотир Цацаров за основен прокурор и макар че за поста имаше трима претенденти, Ковачева не разреши да бъдат гласувани другите двама.През 2016 година е определена за заместник-омбудсман на България, а по-късно и за омбудсман, който пост заема до през днешния ден.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР