Омбудсманът Диана Ковачева до министъра на енергетиката Румен Радев по

...
Омбудсманът Диана Ковачева до министъра на енергетиката Румен Радев по
Коментари Харесай

Омбудсманът: Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима

Омбудсманът Диана Ковачева до министъра на енергетиката Румен Радев по плана на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, в което остро възрази против някои от препоръчаните в него промени. Основното терзание на проф. Ковачева е, че законопроектът планува първи стъпки за либерализацията на пазара на електрическа енергия за популацията от 1 януари 2024 година, т.е. по средата на отоплителния сезон.

Припомняме, че в края на 2022 година Народното събрание одобри решение, с което се разпорежда на Министерския съвет да подсигурява контролирани цени на тока за семействата най-малко до 1 януари 2026 година

„ Смятам избраната дата за прибързана и недомислена, защото може да докара до непредвидими обстановки преди излизането на битовите клиенти на свободния пазар. Предвидената поетапност към либерализация на пазара на електрическа сила не трябва да стартира по средата на зимния интервал, без нормативна уредба за въвеждане на механизъм за даване на финансова поддръжка на семействата, които са в състояние на енергийна беднотия ", написа омбудсманът.

Според Диана Ковачева, в случай че се приключи активността на „ Националната електрическа компания " ЕАД (НЕК) като публичен снабдител от 1 януари 2024 година, както планува планът, може да се окаже, че стотици хиляди семейства, които се отопляват на ток, няма да могат да си заплащат в период отговорностите, което е регистрирано като опция в оценката за влияние.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР