Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Доклад на омбудсмана: С храна за 2.76 лв. и лекарства за 0,68 ст. на ден психиатрии лекуват пациенти

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент ще взе участие в полемиката „ Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психичноздравни проблеми в България: провокации и решения “, проведена от депутата Стела Николова. Събитието ще се организира през днешния ден, 20 септември 2023 година, от 14.00 ч. в зала „ Изток “, в Народното събрание, оповестяват от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. 

Основният фокус на форума е положението на психиатричната грижа, достъпа до обществена поддръжка на хора с психичноздравни проблеми и ефикасната отбрана на техните права. 

Акцент в изявлението на проф. Ковачева е неприятното качеството на предоставяната здравна грижа в тези места, хроничната липса на финансови средства за прехрана – дефицит на качествена храна, закупуването на модерни медикаменти и спално долни дрехи, тежките санитарно-битови условия, острата потребност от ремонти и прочие

Друг главен проблем в психиатричните заведения е неналичието на профилиран личен състав - в някои отделения на щат няма назначен психиатър, а работят лекари с друга компетентност – вътрешни заболявания, хирургия обща медицина, в това число и без компетентност. 

Голямата претъпканост обичайно е един от най-сериозните проблеми, установени от Омбудсмана в държавните психиатрични лечебни заведения -  на места има стаи с по 10 кревати и без задоволително място за свободно напредване.

Храноденът е различен от проблемите - за сведение храната на един пациент за ден в болничното заведение в гр. Бяла към август т.г. е 2.76 лева Според калкулатора на инфлацията на Национален статистически институт - от м. януари 2021 година до м. юли 2023 година инфлационният показател на потребителските цени е 29.9%. Т.е. един храноден на пациент към август 2023 година би трябвало да е с минимална стойност 3.25 лева Друг факт от наблюденията на Национален природонаучен музей е обичайна липса в менюто на пациентите на млечни артикули, плодове, пресни зеленчуци, риба.

За сведение един лекарстводен в болничното заведение в гр. Раднево за 2021 година е бил 2.01 лева, като през август 2023 година той е понижен на 1.57 лева Дори има психиатирични заведения, в които към август т.г. медикаментите дневно са в размер на 0,68 лева, което поражда голямо терзание за предоставеното качество на здравната грижа.

Заради хроничният дефицит на средства през днешния ден омбудсманът сезира и ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация – повода е 10-годишното несъблюдение на решение  № 152 от 1 юли 2013 година от стана на здравното министерство. Това решение задължава Министерството на здравеопазването да даде нужните финансови запаси на държавните психиатрични лечебни заведения за повишение качеството на реализираните в тях медицински услуги и съблюдаване на одобрените медицински стандарти.

Основната рекомендация на омбудсмана от инспекциите е да покаже незабавната и остра потребност от промяна в държавните психиатрични лечебни заведения. 







Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР