Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева поиска отмяна на матурите за IV и X клас

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати рекомендация до министъра на образованието Красимир Вълчев с гледище да бъдат анулирани изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след довеждане докрай на IV и X клас през актуалната образователна година. Това оповестяват от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Повод за рекомендацията на доцент Ковачева са тъжби и подписки на родители до публичния бранител, в които показват безапелационното си противоречие с провеждането на въпросните матури през 2021 година

„ Гражданите показват, че учениците повече от 5 месеца се образоват в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е незадоволително задълбочено и няма по какъв начин да той да бъде наваксан. Те считат, че все още „ няма аргументиран отговор за какво тези изпити са наложителни за учениците, които желаят да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е одобрен материалът, който ще бъде включен на въпросните матури “. Според тях, децата им се нуждаят от поддръжка и от опция да покажат знанията си в естествени образователни условия, а не в актуалната обстановка “, показва омбудсманът.

В същото време, „ за дребните възпитаници от I до IV клас, които в този момент слагат основата на своето обучение, онлайн образованието не спомага за основаването у тях на умения за учене, за връзка с учителите и връстниците им и за акомодация към актуалната обстановка на онлайн образование, което се отразява и на резултатите им в образователната активност “, добавя Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

„ Във връзка с изключителната обстановка в страната и все още учениците от V и ХII клас не престават да се образоват в електронна среда от разстояние, като за гимназиалния курс това към този момент е повече от два месеца без спиране. Не дребна част от първия образователен период на актуалната образователна година учениците са в онлайн образование и в този смисъл резултатите на децата няма да са съответни, тъй като онлайн образованието не е като присъственото “, написа още омбудсманът.

Тя напомня и сериозния проблем за цифровото неравноправие, подбудено от липса на електронни устройства и на интернет за не дребна част от учениците, което прави неосъществим различния способ за обучение.

„ Във връзка с описаното и на съображение Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с рекомендация за анулация на изпитите за НВО след довеждане докрай на IV и X клас през тази образователна година “, приключва в рекомендацията си до министъра на образованието омбудсманът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР