Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът препоръча на ВиК операторите в осем области да не вдигат цената на водата

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати самостоятелна рекомендация до осемте ВиК оператора в страната, които от 1 януари 2021 година покачват цената на водата, с настояването да не ползват новите, по-високи цени на ВиК услугата, одобрени от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) с Решение № Ц-46/30.12.2020 година

Такава рекомендация от доцент Ковачева получиха шефовете на „ ВиК - Варна " ООД, „ ВиК “ ООД гр. Кърджали, „ ВиК “ ООД гр. Перник, „ ВиК “ ЕООД гр. Плевен, „ ВиК “ ЕООД гр. Пловдив, „ Водоснабдяване - Дунав “ ЕООД гр. Разград, „ Софийска вода “ АД и „ ВиК “ ЕООД гр. Хасково.

Омбудсманът е безапелационна, че в актуалната епидемиологична конюнктура, когато приходите на хората непрекъснато понижават, не трябва да се позволява цената на ВиК услугите да се трансформира във фактор, който ще задълбочи бедността и общественото изключване.

Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент обръща внимание и на обстоятелството, че макар покачването на цената на услугата качеството й на доста маста в страната не се усъвършенства. Омбудсманът подчертава и върху огромните загуби на вода по водопреносните мрежи, както и върху незадоволителното осъществяване на индикаторите за качество.

Припомняме, че при присъединяване си в онлайн съвещанието на регулатора, когато на 3 декември 2020 година бе разискван планът на решение за изменение на утвърдените цени на ВиК услугите за т.г., омбудсманът настоя за стопански обосновани цени, които да дават отговор на качеството за тяхното даване и се опълчи на покачването на водата в същите тези осем области. За страдание КЕВР не се съобрази с аргументираното мнение на публичния бранител и новите по-високи цени станаха факт с решение в края на м.г.

„ С Решение № Ц-46/30.12.2020 година КЕВР утвърди нова, най-висока за страната цена на ВиК услугите за битови консуматори, предоставяни от „ Водоснабдяване-Дунав “ ЕООД гр. Разград - от 3,420 лева (с ДДС) на 3, 632 лева (с ДДС)”, написа омбудсманът до шефа на „ Водоснабдяване - Дунав “ ЕООД инж. Стоян Иванов. Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент добавя, че също така сдружение е с оценка от КЕВР „ цялостно несъблюдение “ на 23 индикатора за качество. Сред тях са „ качество на питейната вода в огромни зони на водоснабдяване “, „ непрекъснатост на водоснабдяването “, „ повреди по водопроводната мрежа “, „ налягане във водоснабдителната система “, „ повреди на канализационната мрежа “ и други

Столицата е на второ място по завишаване цените на ВиК услугите, предоставяни от „ Софийска вода “ АД за 2021 година - от 2,766 лева (с ДДС) те скачат на 2,935 лева (с ДДС). Това се случва в случай, че обществената търпимост на цените на водата за 2019 година за област София-град е понижена от 8,357 лева на 6,786 лева, регистрираните загуби на вода за битови потребности са 45,17%, а оценката на КЕВР е „ цялостно несъблюдение “ по 10 индикатора за качество. Сред тях - „ непрекъснатост на водоснабдяването “, „ повреди по водопроводната мрежа “, „ успеваемост на разноските за услугата снабдяване на вода на потребителите “, „ успеваемост на разноските за услугата отклоняване на отпадъчни води “ и други

В писмото си до шефа на „ ВиК “ ЕООД гр. Хасково инж. Тодор Марков публичният бранител обръща внимание на различен факт - данните на Регионална здравна ревизия Хасково (16-30.11.2020 г.), съгласно които при лабораторните проучвания на редица от взетите проби вода от разнообразни обитаеми места в региона са установени несъответствия в качеството на питейната вода по микробиологични и химични индикатори.

„ Явно за клиентите на ВиК оператора изгода от нарастването на цената на водата няма “, отсича доцент Ковачева и упорства да не ползва новата, по-висока цена на ВиК услугите - 3,524 лева (с ДДС) за област Хасково.

До шефа на „ ВиК “ ООД гр. Перник инж. Борислав Иванов, омбудсманът акцентира, че сдружението е позволило 76,69% загуби на вода по мрежата, а също така оценката на регулатора е „ цялостно несъблюдение “ на индикатора „ общи загуби на вода “.
„ Ако ВиК операторът стартира да ползва Решение № Ц-46/30.12.2020 година, потребителите ще би трябвало да заплащат с 4,34% по-висока цена за 1 куб. м вода”, недоволства омбудсманът.

И в писмата до шефовете на останалите четири ВиК сдруженията – Варна, Кърджали, Пловдив и Плевен, където цената на ВиК услугата се покачва от 1 януари т.г., доцент Ковачева е безапелационна че цената на водата би трябвало да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга и недопускането на високи загуби по водопреносната мрежа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР