Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът: Бавното правосъдие на практика е отказ от правосъдие

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати мнение до парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред по отношение на разискването на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията №054-01-98, импортиран на 22.10.2020 година

В него се планува при усложнена епидемиологична конюнктура административните ръководители на органите на правосъдната власт да отсрочват каузи до един месец. Също по този начин се предлага по време на епидемиологичната конюнктура всички известия и призовки да се връчват на посочен от страната електронен адрес, в това число осъществяване на правосъдни съвещания посредством видеоконферентна връзка.

„ В качеството си на омбудсман, предназначен да предизвиква и пази правата на индивида и главните свободи, намирам за належащо да подчертавам, че достъпът до правораздаване е несъмнено и неотменимо право, което следва да се реализира гладко, а държавните органи и институции следва да подхващат всички вероятни ограничения и дейности за основаване на организация и условия за реализирането му “, написа омбудсманът в мнението си.

Доц. Ковачева е безапелационна, че е належащо в най-кратък период да бъдат гласувани и признати нормативните текстове от ЗИД на Граждански процесуален кодекс, регламентиращи видеоконференцията при разглеждане на цивилен, наказателни и административни каузи.

„ Ситуацията в страната още веднъж извежда по безапелационен метод на дневен ред въвеждането на електронното правораздаване в цялостната му функционалност. Това ще увеличи успеваемостта на правосъдната система посредством потребление на електронни документи от органите на правосъдната власт при взаимоотношението им с други административни органи, организации, жителите и бизнеса. За страдание процесът беше спрян от Висш съдебен съвет през м. септември 2020 година и считам, че всички имаме интерес той да продължи да се развива с допустимо най-бързи темпове, при отчитане и на мнението на правосъдната система “, подчертава омбудсманът.
Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент показва още, че дефицитът от неналичието на електронно правораздаване е изключително забележим в обстановката, в която административните ръководители на органи на правосъдната власт получават законова опция да отсрочват каузи, въпреки и за не повече от 30 дни, и съдилищата на процедура могат да спрат работа и по този начин на българските жители да бъде отхвърлен достъп до правораздаване, тъй като „ бавното правораздаване е на процедура отвод от правораздаване “.
„ Достъпът до правораздаване и правото на обективен развой е безвъзвратен детайл на правовата страна, без който е невероятно реализирането на върховенството на правото като съществена полезност на всяко общество “, безапелационна е Ковачева и упорства да се вкарат различни благоприятни условия за достъп до правораздаване в рационален период, било посредством прилагане на електронното правораздаване, там където го има, било посредством дежурни съдии или други подобаващи ограничения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР