Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът: Бедността не бива да е основание за извеждане на дете от семейството му

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати до парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика мнение по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените услуги.

„ В подтекста на съответната законодателна самодейност, бих желала да привлека вниманието Ви към едни от най-сериозните паники на жителите, които споделят с омбудсмана в жалбите си. Касае се за опасения от практики за извеждане на деца от фамилиите им единствено предвид на техния обществен статус, както и че се залага веществен аршин за лишаване на дете т.е. заради беднотия “, акцентира омбудсманът и показва, че Конвенцията за правата на детето на Организация на обединените нации задължава държавите-членки да подсигуряват, че родителите получават подобаваща помощ при реализиране на техните наставнически отговорности.

Омбудсманът е съгласна, че когато родителите не са в положение да обезпечат подобаваща грижа, детето има право на заместваща такава и че децата нямат власт и опция да избират кой ще се грижи за тях и зависят напълно от решенията, взети от фамилията и страната. Усилията на институциите обаче би трябвало да бъдат ориентирани към поддръжка на фамилията и извеждането на деца в приемна грижа да бъде последна мярка, най-много в случаи на принуждение и тежки нарушавания на правата на детето.

„ Бедността, уязвимостта на доста български фамилии, уврежданията при децата са измежду факторите, които водят до огромен брой деца във официална грижа, само че бедността не следва да бъде съображение за извеждане на дете от фамилията му “, написа доцент Ковачева.

В различен акцент от мнението си омбудсманът напомня, че към този момент е посочвала нуждата от законодателна смяна по отношение на едномесечния период от издаването на заповедта по член 27, алинея 1 от Закона за протекция на детето, в който дирекция „ Социално подкрепяне “ прави искане до районния съд за взимане на мярката за протекция.

Омбудсманът изиска държавна поддръжка за децата с увреждания

„ С оглед ползите на детето намирам този период за прекомерно дълъг, защото при постановяване на мярка за протекция, съдът е задължен да преглежда без закъснение, във допустимо най-кратък период постъпилото искане. В този смисъл са и правилата за приятелско и щадящо правораздаване за деца “, аргументира се омбудсманът. В сегашния законопроект обаче още веднъж не се планува намаляването на този период, което е негов сериозен недостиг, отбелязва доцент Ковачева.

В мнението си омбудсманът визира и тематиката за анонимното подаване на сигнали, след които могат да бъдат отнемани деца от родителите им, оповестяват от пресцентъра на омбудсмана.

„ В тази връзка, към този момент съм изразявала позицията си, че не е възможно да се подценява сигнализирането за принуждение и да не се подхващат ограничения в отбрана на дете-жертва, само че смятам, че следва да се обмисли експлицитното регламентиране на процедура за опазване в загадка на самоличността на подателя на сигнала, която да подсигурява неговата анонимност, без самият сигнал да е неизвестен “, показва публичният бранител. Ковачева добавя, че е належащо основаването на механизъм, който да подсигурява отбрана на личността на подалия сигнал за принуждение над дете, който да бъде законодателно закрепен и да съдържа ясно написана процедура за отбрана. Аргументът е, че по този начин жителите ще бъдат подтиквани да подават сигнали, без да крият имената си и да се опасяват от последствията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР