Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Диана Ковачева препоръчва вземането на спешни мерки срещу водна криза в Радомир

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати рекомендация до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова  Петя Аврамова Петя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 година Била е депутат от 42-то Народно и до регионалния шеф на Перник и ръководител на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от ВиК - Перник, инж. Емил Костадинов, в която обръща внимание, че 300 души от Радомир я сезират за изострен проблем с водата, оповестиха от пресслужбата на омбудсмана.

Жители на кв. "Гърлянци " са мощно обезпокоени, тъй като от 21 май т.г. са на воден режим като вода имат единствено от 15 до 22 ч., само че в случай че рецесията се задълбочи, има действителна заплаха този режим да бъде изменен.

Те упорстват за възобновяване на спешното водоподаване от помпена станция "Крапец ", което след водното злополучие в Перник е било прекратено през ноември 2019 година от контролните органи, заради непозволено прилагане на водоизточника. На 11 юни 2020 година кметът на Радомир е изискал от министъра на околната среда възобновяване на спешното водоподаване към Радомир от каптаж "Врелото ", чрез помпената станция "Крапец ".

Пред водна рецесия ли е Община Радомир?

"В обществено оповестена позиция от 17 юни, Министерство на околната среда и водите показва, че срокът за преоформяне на Разрешително номер 0265/04.05.2001 година за водоснабдяване на Радомир е изминал още към 2004 година Радомир и няколко села в общината се водоснабдяват без разрешителни от водоизточници: "Гърляница ", "Рестова глава ", "Опалово ", "Извора " и още 20 други. Няма и настоящо позволение за водовземане от карстов извор "Врелото " за аварийно водоснабдяване на града. От Министерство на околната среда и водите се натъртва и на обстоятелството, че каптаж "Врелото " е един от главните водоизточници, които зареждат язовир "Студена ", заради което, преди да се подхващат дейности за разрешаване на водовземане от него за аварийно водоснабдяване на Радомир, следва да има изразено единодушие от кмета и общинския съвет на Перник, както и на регионалния шеф на област Перник ", обобщава омбудсманът.

Ковачева напомня, че на 17 юни 2020 година поданици на Радомир са организирали митинг, на който шефът на "ВиК " ООД Перник е декларирал, че количеството вода от извор "Врелото ", употребено от потребителите в Радомир за една година, се равнява на потребената вода от жителите на Перник за две седмици и в случай че се възвърне подаването на вода към помпена станция "Крапец ", ще бъде обезпечено естественото водоподаване към Радомир, без да се слага в риск водната обезпеченост на Перник.

"Изнесените данни от Министерство на околната среда и водите основават усещане, че години наред способените органи са проявявали безучастие по повод възобновяване разрешителните за водовземане за питейно битово водоснабдяване. Не са осъществени и ефикасни ограничения за създаване на нови водоизточници. Всичко това води до все по-задълбочаващ се проблем с водоснабдителната услуга. Гражданите остават с усещане, че институциите не търсят изцяло решение на водната рецесия в област Перник, а осъществят частични ограничения, с които краткотрайно преодоляват даден проблем, за сметка на възникването на нов ", безапелационна е Ковачева.

Тя упорства способените органи незабавно да потърсят и предложат съответни разновидности за превъзмогване на водната рецесия в Радомир и района. Според нея са нужни сложни дейности за намиране на уравновесено решение, което да подсигурява правото на пълноправен достъп до водоснабдителна услуга на всички клиенти на ВиК - Перник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР