Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът към Топлофикация София: Планираните ремонти са важни, но животът и здравето на хората са в риск

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати писмо до изпълнителния шеф Александър Александров с искане да бъде отсрочен планувания ремонт на топлофикационната мрежа, който ще остави без топла вода няколко столични квартала за 60-календарни дни. Става въпрос за "Студентски град ", "Малинова котловина ", "Дървеница " и "Витоша ".

Повод за настояването на националния публичен бранител е жалбата на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) към висшите учебни заведения по отношение на идно спиране на топлоподаването от "Топлофикация София " ЕАД - от 15 юни до 15 август 2020 година

Това е втората рекомендация на националния омбудсман по тематиката, откакто преди 10 дни доцент Ковачева се обърна към Асоциацията на топлофикационните сдружения в България и настоя да се обмисли приемането на обща политика от топлофикациите, за гарантиране правото на жителите - консуматори на топлинна сила, на достъп до битово горещо водоснабдяване. Тогава тя се базира на многочислени сигнали от поданици на София, ж.к. "Надежда -1 " и от централна градска част, че заради реорганизация на топлопровод от "Топлофикация София " ЕАД ще бъде спряна топлата вода в границите на един месец.

"Топлофикация " шокира софиянци, оставя 4 квартала без топла вода за два месеца

"Като бранител правата на жителите и поради пандемията от ковид, считам, че в околните месеци не трябва да се подхващат от топлофикационните сдружения в страната поправки, които биха довели до краткотрайно прекъсване на топлата вода ", съобщи тогава доцент Ковачева.

"Ситуацията сега не допуска за дълго време хората да останат без топла вода. Всички знаем какъв брой е значима персоналната хигиена за предотвратяване от ковид. В тази връзка насочвам зов към Вас да отложите ремонтната стратегия на топлопреносната мрежа, включително и в посочените квартали. Планираните поправки са значими, само че животът и здравето на хората не трябва да се излагат на риск. Както е очебийно в писмото на НПСС, реконструкцията съответствува с началото на изпитната сесия. Планираните дейности на "Топлофикация София " ЕАД ще слагат хиляди студенти в кв. "Студентски град ", сред които и фамилии с дребни деца, в доста затруднена обстановка, без достъп до битово горещо водоснабдяване за интервал от 60 календарни дни, което изрично не мога да приема. За тях е невъзможна алтернативата да си обезпечат топла вода с електрически бойлери “, показва омбудсманът и в днешното си писмо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР