Олне су Боа е северно, бедно, парижко предградие. Тук се

...
Олне су Боа е северно, бедно, парижко предградие. Тук се
Коментари Харесай

bTV Репортерите: В клопката на джихада

Олне су Боа е северно, оскъдно, парижко предградие. Тук се раждат и израстват двете сестри, за които ще ви разкажем. По-голямата ще назоваваме Сабрина - към момента живее там, в един от блоковете. А по-малката, дружно с 3-годишния си наследник, е в Сирия.

Снимка: bTV

Тя е една от стотиците французи, които попадат в клопката на джихадизма. Там не се знае истината за по-малката сестра. В течение са единствено антитерористичните специфични служби и най-близките до фамилията.

Съседите в никакъв случай не би трябвало да схващат. Заради тежестта на клеймото " сестра на джихадистка ". Влизаме в дома, в който преди години израстват двете девойки.

Снимка: bTV

„ Сестра ми беше модел за дете, което всеки родител мечтае да има. Никога не е създавала проблеми. Много добра ученичка беше. С почитание към разпоредбите. Тя беше идеалното дете “, споделя Сабрина, сестра на джихадистка.

И един ден среща някого…

„ Един ден тя ни сподели, че е срещнала някакъв мъж в интернет. И че към този момент се омъжила за него “, споделя Сабрина.

Тя изясни, че всичко се е случило доста бързо. Младоженците отпътуват да живеят в Египет. Изведнъж обаче откриват, че наемите там са доста високи. Тогава младият брачен партньор бързо намира решение и предлага да се реалокират в Сирия.

„ Убедена съм, че сестра ми в никакъв случай нямаше да тръгне сама. Тя беше подвластна на този мъж “, изясни Сабрина.

Снимка: bTV

Оттук нататък сюжетът е предвидим. Ражда се бебе. Два месеца по-късно бащата е погубен в бомбардировка. Едва тогава младата майка си дава сметка, че е попаднала в клопка. И че няма излизане от нея.

„ Когато съумява да ми се обади, ми споделя, че като че ли е била в неприятен сън и едвам в този момент се пробужда. Описва хората там и всякога слушам едно и също от нея: " Не знам въобще какво върша тук! ", споделя сестрата на джихадистката.

Снимка: bTV

" Там " в действителност е в крайната североизточна част на Сирия. В бежански лагери, следени от кюрди, сега има към 450 французи. Много огромна част от тях са деца на джихадисти.

Преди няколко дни Париж провежда загадка интервенция по изтеглянето на няколко деца, от най-беззащитните. Всичките са сираци и под 6-годишна възраст. За момента няма публична френска позиция дали и по кое време е допустимо връщане и на пълнолетни френски жители.

Съдбата на сестрата на Сабрина и на още 30 френски джихадистки е в ръцете на юрист Мари Дозе. За разлика от извънредно радикализираните те желаят да бъдат върнати и да дават отговор пред френски съд, с цел да спасят децата си от „ Ислямска страна “.

Снимка: bTV
„ Огромният риск сега е да се заблуждаваме, че като оставим там френските джихадисти, отдалечаваме опасността от нас. Всъщност е тъкмо противоположното - оставайки ги там, сътворяваме евентуална заплаха тук. Не бива да забравяме, че най-кървавите атентати във Франция бяха измислени и финансирани оттова.

В момента „ Ислямска страна “ чака единствено това - да й оставим на място арестуваните джихадисти “, изясни Мари Дозе, юрист.

„ Има изрично разделяне на два лагера. Сестра ми е от девойките, които желаят да се спасят от тази идеология, да платят за грешката си пред обществото и може би някой ден още веднъж да станат част от него. Другият лагер обаче е на извънредно радикализираните. Те желаят да останат там и да продължат с „ Ислямска страна “, споделя Сабрина.

Официално Франция не приказва за това. Но в случай че въобще към този момент изтегля деца на джихадисти от лагерите, то е тъй като тъкмо те са най-подходящи за операция от извънредно радикализираните.

Снимка: bTV
„ Най-крайно настроените джихадистки споделят на децата сираци: " Франция не те желае! Ти може да си французин, но гниеш в този лагер и си постоянно с дизентерия. Ти не си желал да се родиш тук, нито пък някой да те докара. За Франция обаче ти си терорист. " Давате ли си сметка какво се случва в главите на тези деца? Ами нищо чудно тъкмо те да са бъдещите причинители на офанзиви. По този метод ние просто участваме в подготвянето на атентати “, счита Мари Дозе.

Снимка: bTV
В клопката на джихада елементарно попадат и деца, които порастват тук, в Европа. Дори няма потребност даследват някого в чужбина от обич, да вземем за пример. Чудовищна пропагандна машина работи за вербуването им. В практиката си като психотерапевт в Париж Теодор Котов среща доста тинейджъри, които търсят форма на своя протест.
Децата на халифата: Как образоват идващото потомство джихадисти? Децата привикват да не изпитват боязън и да гледат гибелта право в очите

Снимка: bTV
„ Въпросът кой е предразположен да се радикализира, дали неговият генезис е значим, дали идва от оскъдно семейство, или от добре възпитано семейство с благоприятни условия, не стои, а и не е значим. Това всичко е във външната действителност. Много постоянно забравяме, че имаме външна действителност и вътрешна действителност. Във вътрешната действителност няма небогати и богати. Много постоянно там има мощно възприятие за неправда. И когато това възприятие за неправда не може да бъде поето, когато човек не може да се оправи с него, той търси решения. И едно е от решенията е да се радикализира “, изясни Теодор Котов, психотерапевт.

Според статистиката измежду радикализираните има доста повече сменили религията си, в сравнение с, родени мюсюлмани.

„ Няма характерен профил. Пълна подигравка е клишето, че младо момиче от мюсюлманско семейство е най-податливо на радикализация. Не е правилно! Срещам всевъзможни случаи.Имам клиентки - девойки от богатите квартали, от фамилии с републикански правила и атеисти. Някои от девойките даже са имали много свободно държание преди. Радикализирани са единствено за няколко седмици. Това е фракция! Трябва да се приема по този метод. „ Ислямска страна “ е фракция! И интернет се трансформира в пъкъла, в канала за рекрутиране. Жертвите са на тийнейджърска възраст, в която сме способни на крайности, в която търсим абсолютния блян, в която имаме потребност да се утвърдим и да дадем смисъл на съществуването си. От нищо не ни е боязън на тази възраст. Всичко кипи. Всичко е извънредно “, изясни юристът Мари Дозе.
ИДИЛ вербували 16-годишния възпитаник от Пловдив през „ Туитър ” Психологът на момчето го разказа като „ будно и интелигентно ”
Кой може да избави вербуваните деца, жертви на джихадистка операция в опит да бъдат превърнати в терористи? Във Франция все по-често помощ оферират жертвите на тероризъм – оживелите и на околните на починалите.

„ Радикализацията е на една ръка разстояние в нашето общество. Това е един нов тип дрога. Искаме да предупредим: знайте, във всяко семейство може да се окаже някой, който да стане жертва на тероризъм! Но знайте също, че в безусловно всяко семейство може да има дете, което да се окаже жертва на терористичната операция “, разяснява Софи Дарс, президент на Френската асоциация на жертвите на тероризъм.

„ Голямото достижение на пропагандната машина на „ Ислямска страна “ е, че учи децата да мълчат и да заблуждават обкръжението си. А в това време те са в развой на радикализация. Няма магическа формула! Не е правилно, че са отговорни родителите. Децата просто са превърнати в жертви “, изясни Дозе.
Момчето, упрекнато в тероризъм, контактувало съвсем година с човек от ИДИЛ Момчето не е имало желание да прави офанзива, безапелационен е юристът му
Сестрата на Сабрина знае, че в случай че в миналото въобще стъпи още веднъж на френска територия, й предстоят доста години в пандиза. Но единствено по този начин може да избави детето си от „ Ислямска страна “. А изправянето й пред френски съд може да даде отговори на доста жертви на тероризъм.

Снимка: bTV
„ Те желаят правосъден развой и ние желаеме правосъден развой. Те може да получат отговор на въпроса: за какво почтени техни близки са починали. А ние – да си отговорим на въпроса – за какво нашите близки отпътуваха там “, споделя Сабрина.

" Най-добрият метод на отговорим на тероризма е да не се предаваме на омразата, на желанието за отплата, на насилието, на разчистването на сметки. Само не това! “, счита Софи Дарс.
Париж потъна в кръв след серия от атентати (ОБЗОР) 129 жертви, измежду които и български жител, и 352-ма ранени след офанзивите
4 години след най-кървавите атентати във Франция обаче ненавист и предпочитание за принуждение от време на време продължава да има. Адвокат Мари Дозе получава постоянно закани, даже смъртни, поради това, че е приела да се бори за връщането на джихадистки и изправянето им пред френски съд.

„ Не ме интересува дали ще ме харесват. Особено хора, близки до фашистките полезности и хрумвания. А що се отнася до заканите, които получавам… Ами ще ги преживея… “, споделя Мари.

„ Мисля единствено за сестра ми. Опитвам се да имам и различен живот, не съумявам. Понякога си споделям: тя оживя измежду бомбите на войната, а в този момент може да почине в лагер… Не мислете, че някой е предпазен. Това може да се случи на всекиго “, споделя Сабрина.

В клопката на джихада всички се оказват жертви. И починалите, и ранените в офанзивите, само че и техните причинители - манипулирани и превърнати в терористи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР