олицията в Беларус арестува десетки души в многохиляден антиправителствен протест

...
олицията в Беларус арестува десетки души в многохиляден антиправителствен протест
Коментари Харесай

Десетки арестувани на антиправителствен митинг в Беларус

олицията в Беларус арестува десетки души в многохиляден антиправителствен митинг в Минск, чиито участници настояха да бъде освободена хвърлената в пандиза 38-годишна опозиционна лидерка Мария Колесникова, съобщи.

Belarus police detain dozens of protesters at anti-government rally
— Reuters U.S. News (@ReutersUS)
Най-малко 5000 протестиращи се събраха през днешния ден в центъра на Минск, където скандираха "Върви си! " по адрес на спечелилия нов мандат на противоречиви избори на 9 август президент Александър Лукашенко и "Маша ", умалително на "Мария " в поддръжка на Колесникова.

Според свидетел полицията е задържала минимум 40 души единствено в първия час на митинга.

Миналата седмица Мария Колесникова беше закарана на украинската граница, откакто съгласно очевидци била отвлечена от маскирани мъже в центъра на Минск.

Тя осуети експулсирането си от Беларус в Украйна, като скъса паспорта си.

Сега е арестувана в Минск по обвиняване в опит за нелегално взимане на властта.

38-годишната Колесникова е член на управлението на координационния съвет, който се стреми да контракти спокойно предаване на властта в Беларус. Срещу нея са повдигнати обвинявания в опит да смъкна Лукашенко.

Колесникова е близка съратничка на 38-годишната Светлана Тихановска, която се класира втора на президентските избори преди повече от месец, съгласно оспорваните публични резултати.

Привържениците на Тихановска декларират, че тя е същинската победителка на вота от 9 август. В петък тя отпразнува рождения си ден в литовската столица, където избяга след гласуването. Тихановска приказва пред неколкостотин беларуси, живеещи в Литва. Тя призна пред сънародниците си, че до момента в който е била в Беларус, непрестанно се е страхувала - от обиск и от задържане.

В изявление за интернет портала tut.by, оповестено в петък, Тихановска сподели, че е допустимо да бъде определен нов състав на управлението на координационния съвет на опозицията. Тя уточни,че малко на брой от членовете на управлението са още на независимост и се разисква по какъв начин да се работи оттук насетне.

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел разгласи в изказване, че общността съжалява за ескалацията на насилието в Беларус и ще наложи наказания на физически лица, виновни за изборните измами, насилието и разправата с мирните митинги.

Министрите от Европейски Съюз обмислят наказания против високопоставени длъжностни лица в Беларус. Борел сподели още, че блокът ще предприеме по-нататъшни рестриктивни ограничения, в случай че е належащо, без да посочи какви може да бъдат.

Борел уточни, че Европейски Съюз съжалява за насилственото заточение на членове на политическата съпротива, което демонстрира все по-открито неуважение на върховенството на закона.

През предишните почивни дни десетки хиляди хора участваха в протестен марш в Минск, който включваше и проява пред формалната резиденция на Лукашенко. Някои наблюдаващи считат, че множеството е надхвърляло 100 000 души.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР