Олио на цена под 3 лева за литър пуснаха на

...
Олио на цена под 3 лева за литър пуснаха на
Коментари Харесай

Цената на олиото рекордно ниска от година и половина

Олио на цена под 3 лв. за литър пуснаха на промоция в някои вериги магазини. В някои обекти литърът се продава за 2,59 лева понижено от 4 лева, а в други за 2,79 лева В началото на март 2022 година цената на слънчогледовата лой стигна 7 лв. за литър, написа Sofia24.bg

Тези стойности са като преди войната в Украйна. Припомняме, че когато стартира спорът, цените на слънчогледа удариха небесата до 1800 лева за звук. Сега на тържищата още веднъж паднаха до 600 лева./т.

От началото на годината цената на олиото на едро е паднала от 4,19 лв. за литър на 3,29 лева На дребно пък литърът се търгува сред 3,60 и 5 лв..

Реалната продажна стойност на олиото е 2,50 лева, а себестойността му е 1,90 лева, разяснява Борислав Петков, наедрял зърнопроизводител от Югоизточна България, пред " Телеграф ". Той изяснява, че от 1 кг черно семе се добива към половин литър олио, а има и кюспе, от което също се печели. В момента преработвателите смъкват цените, с цел да замажат очите на обществото, тъй като не купуват изобщо слънчоглед от български производители, сподели Петков.

Имат ресурси от Украйна най-малко за два месеца напред, складовете на фабриките са цялостни с шарлан от Украйна и черно семе. По документи на митницата влизало на 1075 лева за звук, само че покупко-продажбите са правени на място в Украйна и е плащано за звук слънчоглед по 500-550 лева, сподели фермерът. Това е скица, облагата се дели сред заводи и украински земеделци.

В България хамбарите от годишна продукция 2022 година са цялостни, сподели Петков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР