Олимпийският вицешампион от Токио 2020 Фред Кърли спечели титлата в

...
Олимпийският вицешампион от Токио 2020 Фред Кърли спечели титлата в
Коментари Харесай

Американец е №1 в света на 100 м

Олимпийският вицешампион от Токио 2020 Фред Кърли завоюва купата в спринта на 100 м при мъжете на Световното състезание по лека атлетика в Юджийн, Съединени американски щати. Трима американци пък окупираха още веднъж подиума след " кралския спринт " за първи път от 1991 година Кърли финишира за 9,86 сек. (-0,1 м/сек), пред сънародниците си Марвин Брейси и Трейвън Бромел, изостанали на 2 стотни. Съединени американски щати е хазаин на Световното навън за първи път.

Карл Луис за последно изведе американски спортисти на сцени през 1983 и 1991 година, само че от този момент никоя нация не е съумяла да го направи в спринта.

" Казах, че ще го създадем, и го направихме ", съобщи Кърли. 27-годишният американец сподели, че е взел вярното решение да се преориентира от 400 м към 100 м, откакто бе бронзов медалист на 400 м на предходното международно в Доха през 2019 година, а през предходната година на Олимпиадата в Токио завоюва сребро на 100 м.

На финала бягаха четирима американци, само че първенецът от Доха 2019 Крисчън Коулман (САЩ) не съумя да отбрани купата си и остана шести с 10,01 сек. Олимпийският първенец от Токио 2020 Ламонт Джейкъбс (Ит) не започва в полуфиналите поради травма.

Полякът Павел Файдек завоюва невиждана пета поредна международна купа в хвърлянето на чук. 33-годишният спортист победи с най-хубаво достижение в света за годината - 81,98 м. Сънародникът му и олимпийски първенец Войчех Новицки взе среброто с 81,03 м, а бронзът заслужи Ейвинд Хенриксен (Нор) с 80,87 м.

Файдек е бронзов медалист от Токио 2020 и европейски първенец и едвам вторият спортист, спечелил 5 поредни златни медала от международни шампионати след легендата в овчарския скок Сергей Бубка (Укр), който има шест следващи златни оценки.

Шампионатът ще бъде запомнен с финала на изключителната кариера на Алисън Филикс, която завърши с бронзов орден със смесената щафета на Съединени американски щати на 4х400 м. Седемкратната олимпийска шампионка има общо 19 медала от международни (13 златни). В квартета бяха още Илайджа Гудуин, Върнън Норууд и Кенеди Саймън, който бяга едва на последния пост и в последните метри бе изпреварен от бегачите на Доминиканската република и Нидерландия. Доминикана приключи за 3:09,82 мин. - най-хубаво време в света за сезона.

Олимпийският първенец от Токио 2020 в скока на дължина - Милтиядис Тентоглу (Гър), чийто треньор е българинът Георги Помашки, бе изпреварен с 4 см в последния опит от китаеца Джанан Уан, който прелетя на 8,36 м (0,5 м/сек) и му отмъкна международната купа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР