Олимпийският шампион от Париж Карлос Насар каза, че няма никакво

...
Олимпийският шампион от Париж Карлос Насар каза, че няма никакво
Коментари Харесай

ВОЙНА В ЩАНГИТЕ! Насар отговори на Коджабашев: Няма да издържи на полиграф

Олимпийският първенец от Париж Карлос Насар сподели, че няма никакво предпочитание да се занимава с проблемите на Българската федерация по повдигане на тежести и на драго сърце би си гледал изхвърлянето и изтласкването, както го посъветва президентът Антон Коджабашев, само че се тормози, че поради неволите на централата тя може да загуби лиценза си и това да го лиши от опция да се състезава.

Насар взе участие в конференция в столицата, на която бе в детайли разпитан за несъгласията във федерацията, за посрещането му след олимпийската купа, както и за идващите му цели, свързани най-много с идното през декември международно състезание в Бахрейн.

" И преди съм се сблъсквал със славата и съм падал много ниско долу, за жал. Когато човек не може да превъзмогне тези моменти, той губи човешките си качества. За мое благополучие аз съм осъзнал тези неща и считам, че няма да се сблъскам още веднъж с тях. Колкото до господин Коджабашев и полиграфа, който той желае да преминем, считам, че в случай че бъдат заложени вярно въпросите, той ще се провали. Но мисля, че имаме много по-важни неща, с които да се оправим. Аз персонално съм удовлетворен от отговора му, че не ми е желан % от наградите и да не чакам такава уговорка да бъде записана в новия ми контракт. Но в случай че той толкоз държи на този полиграф, макар натоварения ми график, аз ще мина през него. В момента се пробвам да отстранявам време на всички медии, защото те демонстрират внимание към нашия спорт. Освен това упражнявам по два пъти дневно и се пробвам да съблюдавам режим ", сподели 20-годишният играч.



" По-големият проблем на нашата федерация обаче е, че скоро не се чака да се подписват нови контракти. Това е много тъжно и още един мотив за оставката на господин Коджабашев. Аз се колебая, че той има качествата, с цел да реши тези проблеми ", добави Насар във връзка информациите, изнесени от Антон Коджабашев и екипа му, че федерацията има заварени задължения от предходния президент Ариф Маджид за близо 1 милион лв..

" Аз си виждам изхвърлянето и изтласкването, само че в случай че продължи това безучастие на Българската федерация по повдигане на тежести, това, че си виждам изхвърлянето и изтласкването, няма да ми свърши никаква работа. Всички знаем, че поради тези огромни отговорности, които не се заплащат дълго време, е допустимо да се вземе лицензът на федерацията. Това може да ме лиши от присъединяване на международното състезание, което следва. Това е моето терзание и по тази причина се въвличам, с цел да си кажа мнението по въпроса. Моите остри думи по адрес на господин Коджабашев са напълно в професионален проект. Аз против него нямам нищо персонално. Просто желая в нашата федерация да пристигна човек с визията за нещата и да си прави работата. Аз не съм видял никакво деяние от страна на господин Коджабашев, откогато той е заел поста си. Казва, че е завел каузи, че желае да вървим на полиграфи, като че ли си няма друга работа. Да ми беше пуснал едни проучвания да ме види по какъв начин съм. От федерацията не съм видял нищо във финансово отношение. Искам да благодаря на господин Николай Вълканов, който дружно с Илиян Рашев пое цялата ми подготовка. Министерството на младежта и спорта също оказа помощ, само че за жал, в случай че нещата зависеха от БФВТ, както би трябвало да е, просто нямаше да се оправим и нямаше да вземам участие даже на квалификацията за Олимпиадата ", добави тежкоатлетът.

Той беше запитан и за това дали има съответен претендент, който би подкрепил за президентския пост в БФВТ.

" Не считам да имам каквито и да е включвания към новата администрация на федерацията, в случай че такава се избере. Моето предпочитание е федерацията да върви, тъй като сега имаме триумфи. Ако пристигна човек с визия, ние може да имаме най-процъфтяващата федерация. В последните години ние нямаме никакво успокоение. Трябва да се оправяме със спортните си проблеми, с персоналните си проблеми, а както се вижда би трябвало да се оправяме и с проблемите на федерацията. Когато има проблеми, би трябвало да се приказва за тях, с цел да могат те да се решат. Не желая да приказвам за героизъм и дали господин Коджабашев ми е казвал нещо, или не. Само желая да го съветвам да бъде героичен и почтен в своите очи и по-късно в очите на другите хора. Истината е, че клубовете се мъчат. Те не могат да стоят дълго време без пари. В момента в клубовете се чудят какво решение да вземат. Сега може и да имаме положителни резултати, само че в случай че няма верен развой на работа, българското повдигане на тежести ще почине ", предизвести Насар.

Той обаче още веднъж отхвърли опцията един ден да подвига за страна, друга от България.

" Няма какво да ме накара да се състезавам за друга страна. България заслужава първенец като мен. Надявам се с дейностите си да извинявам упованията към мен. Не мисля, че има нещо, което би ме предиздвикало да отида в друга страна. Искам единствено да можем всички да можем да се гледаме в очите, тъй като при последните трима президенти станахме очевидци на доста грозни подиуми. Иван Иванов и Ариф Маджид бяха другари, след това бяха един против различен в съда с подкупи и маркирани банкноти. Аз тези игри на двуличие не мога да ги играя. Оставката на господин Коджабашев е честен акт поради неговото безучастие. С него той лишава федерацията от финанси и състезателите от надпревари. Спортистите се състезават, единствено тъй като обичат спорта. Надявам се в новата федерация да има тъкмо такива хора, които обичат щангите и милеят за тях ", добави Карлос Насар. 

Неговият персонален треньор Павел Христов също изрече сходно мнение.

" Нищо персонално към господин Коджабашев, само че федерацията просто не върви. Единствено се радваме, че той сподели, че на Карлос няма да бъдат правени финансови удръжки. "

" Въпреки всички тези проблеми, ние имаме два медала от Олимпиадата. Затова приканвам сътрудниците - треньорите в другите клубове, да излязат и да защитят националните си състезатели, защото те не са взимали заплати от декември 2023 година Нека кажат каква е обстановката, а не да приказваме единствено ние с Карлос. "

Христов добави, че кардинално поддържа подписката на Стефан Ботев за привикване на ново отчетно-изборно заседание, само че още не е решил за кого ще гласоподава, защото желае да види какви хрумвания имат претендентите за президентския пост във федерацията. Насар пък уточни, че няма никакъв вид да бъде подсилен претендент, който счита да разчита на сегашния старши треньор на националния тим Иван Иванов.

" Аз не мога да дам доверието си на човек, който счита да продължава да работи с Иван Иванов. Той е в средата на всички проблеми. Аз съм наясно с кардиналната позиция на Стефан Ботев, само че в случай че той реши да продължи да работи с Иван Иванов, той няма да има поддръжка от мен ", съобщи Насар. 

Младият щангист беше запитан и за упованията си към международното състезание в Бахрейн през декември, където ще се състезава в нова, по-горна категория, най-вероятно до 94 кг.

" Имам още много какво да покажа. Моето предпочитание е да стана още най-малко един път олимпийски първенец, а за какво не и трети и четвърти път. Но едно да го искаш, друго е да го можеш и напълно друго е да го направиш. Има много стъпки пред нас, първата от които е международното състезание в Бахрейн. Сега съм се насочил натам. "

" Разликата сред първия и втория е, че първият е номер 1 и той се състезава със себе си. От Катар насам аз постоянно съм бил първи и във всяко съревнование съм успявал да надградя. Единствената ми цел е да вземам участие на надпревари и да превъзмогвам провокации. Сега вземам позиция, единствено с цел да съм сигурен, че ще мога да продължа да се състезавам. Нямам упоритости към властта във федерацията. Имам си мои грижи, с които да се оправям. Внимавам какви хора има към мен и се старая да заставам надалеч от недоброжелатели. От октомври ще се занимавам единствено с моя подготовка. Мисля, че единственото нещо, което може да ме събори, е някой да ми подмятна допинг. Аз в никакъв случай не съм употребявал и това се потвърждава през цялата ми кариера. Най-вероятно съм най-проверяваният играч. На проверяващите постоянно съм им изглеждал подозрителен, само че това е тяхната работа - да идват и да ме ревизират. Аз желая чист и обективен спорт. 

Активната подготовка за шампионата на Насар ще започва в идващите 2-3 седмици.

" Започваме подготовка на Белмекен на 4 октомври. Там ще останем до 4 ноември. След това от 11 ноември до 3 декември ще създадем подготовка в Спорт Палас във Варна. Надявам се да се върнем със международното злато ", посочи Павел Христов.

Карлос Насар закъсня с 30 минути за оповестената за 11:00 конференция, защото преди този момент бе на откриването на образователната година в Националната спортна академия (НСА). Там той получи премия от ректора проф. Красимир Петков.

" Това е образец и мотивация за новодошлите в НСА, както и мотивация и горделивост за всички нас да бъдем изкарани пред останалите студенти и да ни наградят с почетен приз. "

Преди старта на конференцията Насар и Христов получиха обичайните призове за " Спортист на месеца " и " Треньор на месеца " за август за извоюваното злато във френската столица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР