Олимпийският огън за Игрите в Париж беше запален във вторник

...
Олимпийският огън за Игрите в Париж беше запален във вторник
Коментари Харесай

Олимпийският огън за Игрите в Париж беше запален

Олимпийският огън за Игрите в Париж беше разпален във вторник в средата на деня в античния град Олимпия в Гърция.

Заради облачното небе на мястото на провеждането на първите Олимпийски игри запалването на огъня не съумя да стане посредством слънчевите лъчи, каквато е античната традиция, а бе осъществено с аварийния пламък, който беше непокътнат от генералната подготовка в понеделник.

Гръцката актриса Мари Мина, изпълняваща роля на висша жрица, възпламени огъня за старта на щафетата му от Гърция към Франция, което бе и кулминационната точка на церемонията, която се организира в Олимпия във вторник.

" В тези сложни времена, в които живеем, с войни и спорове, хората са заливани от ненавист, експанзия и отрицателни вести. Търсим нещо, което да ни събере дружно, нещо, което ни дава вяра. Олимпийският огън, който запалихме през днешния ден, е знак на тази вяра ", съобщи сподели президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Първият факлоносец бе олимпийският първенец по академично гребане от Гърция Стефанос Дускос, като той съобщи факлата на френската шампионка в плуването Лор Маноду.

Огънят ще бъде носен от 600 души. Олимпийският огън ще премине през 5202 километра на гръцка територия, както и към 1043 км. по море. На 26 април огънят ще се върна в Атина, откъдето ще бъде предаден на уредниците на Олимпийските игри в Париж. На идващия ден ще замине на борда на 120-годишния транспортен съд " Белем ", като на 8 май би трябвало да дойде в Марсилия, където ще има гала по посрещането му.
 Съединени американски щати с
Съединени американски щати с " извънземен " състав за баскетболния шампионат на Париж 2024

ЛеБрон, Стеф Къри и още доста звезди
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР